Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju - Dragan Zelić

Članovi SDP-a i HDZ-a boje se izreći mišljenje

Dragan Zelić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
28.07.2014.
u 19:18

Vodeće stranke - Vrh se otuđio od članstva i građana i stalo im je samo do očuvanja pozicije moći. Čini se da su upravo oni glavni kočničari reformi. Zato cijela priča staje.

Vladajuća je većina jasno rekla da se ove godine ne namjerava baviti izmjenama izbornog zakonodavstva, ali GONG svejedno snažno pritišće Vladu i zastupnike ne bi li intervenirali u izborna pravila i biračima omogućili veći utjecaj na izbor svojih predstavnika. O tome, zamkama koje prijete zbog netransparentnog financiranja referenduma i kampanji za predsjedničke izbore razgovarali smo s izvršnim direktorom GONG-a Draganom Zelićem.

Inicijativi GONG-a za izmjenama izbornog zakonodavstva priklonila se jedva trećina zastupnika potrebnih da se izglasa promjena. Hoćete li odustati?

Nećemo. I dalje ćemo surađivati sa 20 posto zastupnika koji su nam dali podršku. Moram podsjetiti da je GONG prijedlog unapređenja izbornog zakonodavstva Ministarstvu uprave podnio još na početku mandata. Stalno govorimo o tome, ali nije bilo ozbiljne reakcije. Mijenjao se Registar birača i poboljšan je Zakon o financiranju stranaka, ali tu se stalo. Pokušala su se promijeniti pravila o referendumu, ali to je propalo s neuspjelim pokušajem ustavnih promjena. Vladu smo i dalje pritiskali da provede reforme, od uvođenja građanskog odgoja, reforme javne uprave, teritorijalnog preustroja do izbornog zakonodavstva. Kad smo uvidjeli da ne prolazi u Vladi, okrenuli smo se Saboru kao zakonodavnom tijelu. Predsjednik Sabora Josip Leko dao nam je podršku, također i predsjednik Republike Ivo Josipović.

No, nemate podršku najvećih stranaka?

Htjeli bismo čuti stavove dvije glavne političke stranke, SDP-a i HDZ-a. U SDP-u smo dobili signale da će uskoro zauzeti stav, a od HDZ-a nema nikakve reakcije. I nije točno da se inicijativa pokrenula sada, kako kažu u HDZ-u. Ona traje već dugo, o njoj se govori u javnosti i znali su za nju. Ipak, ne treba generalizirati. Nisu svi zastupnici SDP-a i HDZ-a protiv naše inicijative. Ima onih koji nam daju podršku na saborskim hodnicima, ali nemaju hrabrosti da nas javno podrže. A to oslikava glavni problem naših stranaka. Njihovi se članovi boje istupiti i reći svoje mišljenje. A strah i demokracija ne idu zajedno.

Čega se boje SDP i HDZ?

Odgovornost za šutnju leži na svakom članu stranke, no treba govoriti o stranačkim vodstvima. Vrh se otuđio od stranke i građana te im je stalo samo do očuvanja pozicije moći. Čini se da su upravo oni glavni kočničari reformi. Građani, javnost pa čak i neki ministri te saborski zastupnici žele promjene i ići naprijed, ali to nije dovoljno “seksi” stranačkom vrhu. Zato cijela priča staje. Tu je zainteresirana javnost koja nudi prijedloge, sveučilišni profesori, novinari... Ali nema onog tko bi barem saslušao prijedloge, a kamoli ih uvažio i proveo.

Kažete da izbore treba vratiti građanima. Što to znači? Uvođenje preferencijalnog glasanja?

Treba vratiti vezu između građana i političara, birača se ne treba bojati. Velika moć predsjednika stranaka proizlazi iz njihove kontrole unutarstranačkog izbornog procesa jer oni formiraju stranačke liste. Izborni sustav u Hrvatskoj takav je da se biraju liste, a tko će biti na listama, odlučuje stranački vrh. Zamjerite li se šefu stranke, vjerojatno nećete biti na listi ili ćete biti pri kraju. Kad je riječ o preferencijalnom glasanju, ne uvodi se radikalno rješenje, ali motivira se vodstva stranke da na liste stavljaju i one političare kojima nisu previše skloni, no znaju da imaju potporu birača. Kako to funkcionira, vidjelo se na izborima za Europski parlament. Vodstva stranaka i dalje kreiraju liste, ali birači imaju mogućnost da im pomrse račune. Tako se vraća minimalna moć birača da izaberu svog zastupnika.

Što mislite o inicijativi predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić koja najavljuje referendum o uvođenju preferencijalnog glasanja u Ustav?

GONG ima cjelovitiji prijedlog izmjene izbornog zakonodavstva. To nije samo preferencijalno glasanje, nego niz stvari. Riječ je o vrlo važnim i osjetljivim pitanjima koja se trebaju urediti parlamentarnom procedurom. Zastupnici i izvršna vlast plaćeni su za taj posao. Osim što je referendum skup, preferencijalno glasanje ne treba zacementirati u Ustavu, nego izborni sustav treba urediti parlamentarnom procedurom. Vladajući su valjda svjesni da će izborno zakonodavstvo, ne unaprijede li ga, mijenjati referendum. Promjena Ustava vrlo je ozbiljna stvar i oni koji ga žele mijenjati u tome moraju biti maksimalno transparentni. To znači da trebaju pokazati odakle im novac za te aktivnosti. Skupo je organizirati referendum, traži veliku infrastrukturu koja puno košta. Mora se znati tko stoji iza toga. S druge strane, neregulirani institut referenduma u Hrvatskoj može savršeno poslužiti za pozicioniranje na nekim budućim izborima...

U paketu su GONG-ovih prijedloga i izmjene pravila u financiranju političkih stranaka. Što nudite?

Hrvatska je nakon traumatičnih iskustava financiranja kampanje HDZ-a pod vodstvom Ive Sanadera donijela vrlo kvalitetan zakon koji uređuje financiranje stranka i izbornih kampanja. Međutim, nedostaje regulacija financiranja kampanja za referendum. Imamo situaciju da nam je referendumom promijenjen Ustav, a ne znamo tko iza toga uistinu stoji i tko je to financirao. Sada možete milijune kuna dati nekoj inicijativi i promijeniti opća pravila u državi, a da se pritom uopće ne otkrijete. Zato bi, jednako kao i političke stranke, sve buduće inicijative morale biti transparentne vezano za svoje račune. Kad govorimo o strankama, treba voditi računa o borbi protiv korupcije. Predlažemo da stranke i kandidati predaju svoje izvještaje putem interneta umjesto na papiru kako je to sada.

Zašto?

Zato što su ti podaci automatski u određenoj bazi “on line”. Kad imate takvu bazu, možete je uspoređivati s drugim elektroničkim bazama. Tako možete pogledati koja je tvrtka i koliko donirala pojedinoj stranci, dobiva li nakon toga velike poslove u javnim nabavama, dobiva li subvencije, koncesije, je li joj se oprostio porezni dug... To su važni instrumenti za prevenciju korupcije.

Ušli smo u neformalnu kampanju za predsjednika države koja je počela podmetanjima i irelevantnim temama. Kako to izbjeći?

Može se samo apelirati na zrelost političkih stranaka. U ovom slučaju govorimo o HDZ-u i kandidatkinji HDZ-a koja se još ne pojavljuje u javnosti. Mislim da bi bilo fer, predloži li stranka određenog kandidata, da ga onda i predstavi javnosti. Građani zaslužuju upoznati osobu koja se natječe na izborima i kojoj će možda dati svoj glas. Mi još nismo vidjeli politički profil HDZ-ove kandidatkinje, ne znamo koji su njezini stavovi o ključnim stvarima kao što su gospodarska i socijalna pitanja, nezaposlenost, ljudska prava, zaštita nacionalnih manjina. Na koncu, kakav je njezin stav o takozvanom referendumu o ćirilici? Bilo bi mi drago da HDZ kroz svoju kandidatkinju pokaže zrelost, no čini se da je to samo nada. Pojedini stavovi sadašnjeg vodstva stranke upućuju na to da se ne shvaća što je kvalitetna demokracija. Pod tim ponajprije mislim da se HDZ nije jasno ogradio od referenduma o ćirilici, nego je predsjednik stranke potpisao inicijativu. Ozbiljna stranka desnog centra, demokršćanska – kako se nazivaju, automatski bi se ogradila od nečeg takvog. Sve to govori da još nemamo zrelu oporbenu stranku i u tom je smislu njihova kandidatkinja pred velikim izazovom.

>>GONG i 29 zastupnika pokreću radnu skupinu za prijedlog izmjena izbornih pravila

>>Željka Markić: Ovakav način upravljanja državom je neodrživ, potrebne su promjene

Komentara 21

DD
ddh
20:17 28.07.2014.

GONG, a posebno Zelic nisu nikada bili nekakva udruga gradjana. Oni su bili i ostali podruznica SDP-a, te ostalih komunista i ateista. Nikad ti paraziti nisu digli glas, a pogotovo ne za vrijeme vladavine SDP- a protiv toga, da u Hrvatskoj ca. 200.000 starih i tesko pokretljivih ne moze glasati, jer nemogu doci do glasackog mjesta bez pomoci, a dopisno glasovanje ne postoji. Nikad oni nisu digli svoj glas protiv maltretiranja hrvatskih biraca koji zive i rade izvan Domovine od strane raznih od komunista instaliranog osoblja raznih konzulata, koje radi takav cirkus kod prijavljivanja za pravo glasanja, da ljudi koji se pokusaju prijaviti moraju uzimati i po dva dana odmora i radi toga uopce ne glasaju. Gongovcima je samo jedno vazno, a to je da pobijedi komunisticka opcija. Gongovci su se postavili i postavljaju se i danas protiv svega gradjanskog, protiv obitelji, protiv crkve i protiv domoljublja. Ta Josipoviceva podruznica manipulatora javnog mijenja nije nikad bila, niti je danas ikome osim komunista potrebna.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:24 28.07.2014.

SDP, GONG i Josipovićeva "pravednost" su prošlo svršeno vrijeme. Pročitana priča.

GA
gasparr
19:38 28.07.2014.

S obzirom da se je GONG u više navrata politički i svjetonazorski javno odredio bilo bi vrijeme da prestane izigravati nekakvu nevladinu udrugu nego neka lijepo odrede svoje kandidate i izađu na izbore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije