Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove mjere 


Članice Schengena uvode ponovnu kontrolu granica

granični prijelaz, schengen
Reuters/PIXSELL
09.06.2012.
u 08:00

Ako Europski parlament odobri ove mjere, članice će moći uvesti kontrolu na svojim granicama i to na rok od šest mjeseci, a u izvanrednim situacijama i do dvije godine.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU pred Europski parlament poslat će prijedlog koji će svakoj članici omogućiti da na dulji rok na svojim granicama ponovno uvede kontrolu putovnica. Za ovom mjerom ministri su posegnuli zbog pojačana priljeva ilegalnih imigranata iz Afrike (preko Italije) te preko tursko-grčke granice iz azijskih zemalja.

Do dvije godine

Ako Europski parlament odobri ove mjere, članice će moći uvesti kontrolu na svojim granicama i to na rok od šest mjeseci, a u izvanrednim situacijama i do dvije godine.

Do sada članice EU mogle su svoje granice zatvoriti na 30 dana, i to samo u vrijeme događaja koji predstavljaju visoki sigurnosni rizik. To je upravo učinila Poljska koja će za vrijeme Eura 2012. na svojim granicama kontrolirati putovnice.

Sve članice koje se nalaze u Schengenskom režimu, njih 26, moći će donijeti jednostranu odluku o uvođenju kontrole na svojim granicama, a jedini je uvjet da o tome obavijeste susjedne zemlje.

Ilegalni imigranti

Europska komisija moći će nekoj od zemalja članica nametnuti kontrolu na granicama ako procijeni da ta zemlja na dulji rok nije u stanju efikasno kontrolirati svoje granice, što bi moglo stvoriti sigurnosne probleme za druge zemlje članice. No prije uvođenja ove ekstremne mjere, sve zemlje članice Schengenske zone moraju se usuglasiti.

Povod za ovo je Grčka. Na granici s Turskom u prošloj godini uhvaćeno je 55 tisuća osoba koje su ilegalno htjele ući u EU. Broj onih koji su ilegalno ušli u EU je višestruko veći.

Komentara 18

Avatar flegmatik
flegmatik
08:20 09.06.2012.

I delje cemo cekati u dugackim kolonama ... Slovenci ce, naravno, kontrolirati svoje granice sa Hrvatskom. Sve u svemu, europska ideja umire. Od jedinstvene valute, solidarnosti, mekih granica, ideali padaju saptom jedan po jedan. Ulazimo u umirucu uniju.

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
08:37 09.06.2012.

Ovo je navodno radi nogometnog prvenstva, no razlozi su puno dublji kad baš sve šengenske članice vraćaju granične kontrole. Da je stvar vezana samo uz nogomet, onda je logično da samo Poljska od članica EU-a kao domaćin prvenstva uvede granične kontrole. Ali razloga je stotine za zatvaranje granica, počevši od krize koja je sve dublja do ilegalnih imigranata sa svih strana. Vrijeme je da se Europi vrati nekadašnji sjaj kad je bila zajednica suverenih jednonacionalnih država i slobodnih naroda.

OB
-obrisani-
09:28 09.06.2012.

Uzalud vam trud svirači. Hadezeovci su toliko toga pronevjerili pored vas tako da je to što radite maltretiranje sirotinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije