Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Cjepivo kineske tvrtke CanSinoBIO učinkovito je 65.7 posto ali ima brojne druge prednosti

Zhang Yuwei/XinHua/PIXSELL
08.02.2021.
u 17:36

Iako je manje učinkovito nego cjepiva Pfizera/BioNTecha i Moderne, zbog primanja jedne doze i jednostavnog skladištenja cjepivo CanSinoBIO moglo bi biti povoljnija opcija za brojne zemlje

Cjepivo kineske tvrtke CanSinoBIO učinkovito je 65,7 posto u prevenciji simptomatskih slučajeva, a 90,98 posto u zaustavljanju težih oblika bolesti, pokazuju prvi rezultati globalnih ispitivanja, rekao je u ponedjeljak pakistanski ministar zdravstva.

Cjepivo je razvio istraživački institut povezan s kineskom vojskom pa je Kina korak bliže prema trećem uspješnom cjepivu protiv koronavirusa. 

Iako cjepiva kineskih proizvođača pokazuju nižu razinu zaštite od nekih cjepiva zapadnih zemalja i još nisu javno dostupne detaljne studije tih cjepiva, ona su već odobrena u nekoliko zemalja u razvoju koje se bore s porastom zaraza. 

Cjepivo CanSinoBIO ispitivalo se u Pakistanu, Meksiku, Rusiji, Argentini i Čileu, a kompanija ima ugovore o nabavci cjepiva s nekima od tih zemalja. 

Pakistanski ministar zdravstva Faisal Sultan rekao je da bi Pakistan mogao dobiti "desetke milijuna" doza cjepiva CanSinoBIO prema sporazumu s tom kineskom tvrtkom. 

Učinkovitost cjepiva temelji se na analizi 30.000 ispitanika i 101 potvrđenog slučaja koronavirusa, tvitao je ministar i citirao podatke neovisnog odbora za praćenje podataka. U studiji nije izražena zabrinutost za sigurnost cjepiva, dodao je ministar. 

U pakistanskoj podskupini ispitanika učinkovitost cjepiva CanSinoBIO u prevenciji simptomatskih slučajeva iznosila je 74,8 posto i 100 posto u prevenciji težeg oblika bolesti, istaknuo je Sultan. 

Iako je manje učinkovito nego cjepiva Pfizera/BioNTecha i Moderne, zbog primanja jedne doze i jednostavnog skladištenja cjepivo CanSinoBIO moglo bi biti povoljnija opcija za brojne zemlje. 

Cjepiva kineskih tvrtki Sinovac i Sinopharm učinkovita su između 50 i 91 posto. 

Komentara 1

MI
mile06
19:17 08.02.2021.

Opet isto Otrov ko Otrov imali sta iz Domace prizvodnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije