Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treća faza ispitivanja

Cjepivo iz GSK i Sanofija u prvoj polovici 2021.?

FILE PHOTO: Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Sao Paulo
Foto: AMANDA PEROBELLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.08.2020.
u 23:06

U Oxfordu će se cjepivo ispitivati na ljudima, a ta posljednja faza studije pomaknuta je sa srpnja na listopad iduće godine

Šest potencijalnih cjepiva protiv SARS-CoV-2 trenutačno je u trećoj fazi ispitivanja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Navedena faza ispitivanja prema definiciji te organizacije znači ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u različitim dozama na većem broju ljudi različite dobi. U kolovozu je stoga u trećoj fazi moguće cjepivo protiv korone šest različitih proizvođača od kojih njih pet navodi aplikaciju cjepiva u dva navrata. Samo jedno cjepivo, oxfordsko, ispituje svoju formulu primjenom jedne doze cjepiva u ispitanika. Upravo su za to cjepivo prošli tjedan pomaknuli datum na koji se predviđa dovršetak studije, odnosno njegova ispitivanja na ljudima sa srpnja na listopad iduće godine.

Rusi kažu na jesen

Datum kada će svijet imati odgovor na COVID-19 svakodnevna je tema u javnosti, od struke do politike, a svi se slažu da su takve prognoze nezahvalne. Ipak, globalna utrka za prvo cjepivo za COVID-19 u punom je jeku te su posljednji s datumom izašli Rusi navodeći da će do jeseni imati svoje cjepivo koje će biti spremno za masovnu primjenu već u listopadu.

S druge strane iz SAD-a stiže niz upitnika na takvu tvrdnju, ponajprije na način i obujam studija koje zahtijevaju regulatori za lijekove, kako američki FDA tako i europska EMA, koji prethode odobrenju nekog cjepiva za registraciju i upotrebu. Stoga, osim u znanstvenom smislu, da tako kažemo, konstrukcije potencijalnih cjepiva, velike sile u otvorenoj su utrci da se na njihovu tlu nađe ključna formula za ovu pandemiju.

VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Distribucija nekog budućeg prvog cjepiva protiv korone tek će biti na tapetu, a kod proizvođača potencijalnih cjepiva već su napravljene inicijalne rezervacije doza. Tako su zemlje Europske unije zajednički pristupile kompanijama koje su u ovom trenutku najdalje odmakle u pronalasku sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv novog koronavirusa.

Dogovor EU i SAD-a

Među njima je nedavni dogovor EU, ali i SAD-a s francuskom kompanijom Sanofi i kompanijom GSK za stotine milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv korone.

Ovo cjepivo smatra se “jakim igračem” iako još nije u fazi 3 koja se očekuje krajem godine, no ima izniman potencijal da proizvod bude konačan pa se stoga smatra i da će prema ubrzanoj proceduri upravo ono moći biti odobreno (i korišteno) već u prvoj polovici iduće godine.

U fazi 3 još nije ni potencijalno cjepivo kompanije Johnson&Johnson na koje su također ulozi veliki. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, cjepiva protiv korone koja se trenutačno testiraju na velikom broju ispitanika jesu cjepivo iz Wuhana, Pekinga, američke Moderne, oxfordsko, cjepivo BionTech/ Fosun Pharma/Pfizer te također kineski Sinovac.

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
07:30 12.08.2020.

Iza tog Oxfordskog cjepiva stoji Astra Zaneca. Intervju sa njenim CEO može se naći na internetu. On direktno kaže da Astra Zaneca NE odgovara za negativme posljedice cjepiva , nego da je ta odgovornost na kupcu. Zanimljivo.

MP
Miroslav.P
07:02 12.08.2020.

Hvala Rusima ina pobjedi njihove medicine vec cjepivo SPUTNJIK V trazi trideset zemalja i milijardu cjepiva. Sinoc slusam na TV u Moskvi efektivnost cjepiva je visoka dvi godine od dana primanja. Pa ovo cjepivo u OXSFORDU je na bazi Ruskog cjepiva jer im Rusi pomazu. Sta kazu domaci Amerikanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije