Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa se zatvara

'Cjepiva se već masovno proizvode, ali cijepljenje je realno očekivati na proljeće'

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
02.11.2020.
u 06:45

U Austriji neće raditi restorani i hoteli, u Belgiji je škola online, u Britaniji će raditi samo trgovine hranom...

Pandemija koronavirusa ne jenjava. Već nekoliko dana dnevni broj novooboljelih u svijetu viši je od pola milijuna, a sve je više europskih država koje uvode novo zaključavanje, doduše u nešto slabijem obujmu nego u prvom valu. Sada škole i fakulteti uglavnom ostaju otvoreni, i dalje se može na posao dok se zatvaraju kafići, restorani, teretane te se ograničava kretanje i okupljanje.

– Situacija u svijetu ne smiruje se. Rane epidemiološke pretpostavke, što se tiče dinamike širenja koronavirusa i ozbiljnosti simptoma koje prouzročuje, nažalost, pokazale su se točnima: SARS-CoV-2 mnogo je zarazniji i opasniji od gripe. Zasad, dok se ne razvije cjepivo, ograničavanje kontakata jedini je način da se izbjegne nekontrolirano eksponencijalno širenje. Potpuni “lockdown” zadnja je mogućnost i pretpostavljam da će se većina situacija moći kontrolirati s dobro objašnjenim mjerama. S obzirom na iskustvo s prvim valom, danas je moguće bolje procijeniti kako će određene mjere utjecati na kretanje stanovništva, a time i na širenje bolesti, pa će se s time u vidu moći naći najbolji kompromis – kazao je za Večernji list, komentirajući aktualnu situaciju i nove mjere u europskim zemljama, poznati hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Nenad Ban s ETH u Zürichu.

Mjesec dana “lockdowna”

Gotovo sve europske zemlje koje su uvele neki oblik “lockdowna” naglašavaju da to čine upravo sada kako bi pokušale građanima omogućiti koliko-toliko normalan Božić.

Tako je karantena najavljena ponovo u Engleskoj nakon što je u toj zemlji potvrđeno više od milijun zaraženih koronavirusom, a drugi val pandemije zaprijetio blokadom zdravstvenog sustava.

VIDEO Znanstvenici Nenad Ban i Gordan Lauc govore što nas sve očekuje: "Zimski COVID-19" mogao bi biti mnogo smrtonosniji.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najveći službeni broj umrlih u Europi od COVID-a, bori se s više od 20.000 novozaraženih dnevno, a znanstvenici upozoravaju da bi moglo umrijeti više od 80.000 ljudi.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će jednomjesečna karantena u Engleskoj stupiti na snagu u četvrtak i trajati do 2. prosinca. U Engleskoj se tako od četvrtka zatvaraju svi pubovi, restorani, teretane i trgovine, osim supermarketa i trgovina sa živežnim namirnicama.

Vrtići, škole i fakulteti ostaju otvoreni.

Belgija je od danas u još strožem “lockdownu”, u kojemu ne rade ni srednje škole ni fakulteti, samo osnovne škole.

I Austrija od utorka, 3. studenoga, ide u novi “lockdown”, uz policijski sat od 20 do 6 sati kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, najavio je kancelar Sebastian Kurz.

I ovdje je zaključavanje blaže nego ono prvo. Austrija sada zatvara restorane, hotele, kulturne ustanove i zaustavlja sport. Srednje škole i fakulteti prelaze na nastavu na daljinu, a za niže razine obrazovanja škole ostaju otvorene.

Otvoreni ostaju i dućani i frizerski saloni, a vlasti se nadaju u prosincu postupno popuštati mjere.

No, dok se Europa bori s najvećim brojkama novooboljelih od početka epidemije, na drugom kraju svijeta sasvim je drukčija situacija.

Nakon gotovo tri mjeseca snažnih restriktivnih mjera i stroge karantene u nekim dijelovima države, Australija u nedjelju prvi put u gotovo pet mjeseci nije imala nijedan novi slučaj zaraze.

– U Australiji prvi put od 9. lipnja nije bilo transmisije – rekao je ministar zdravstva Greg Hunt, ocijenivši kako su brze i stroge mjere kombinirane sa suglasnošću zajednice bile dobra kombinacija za zaustavljanje pandemije pa ona nije prenapregnula australski zdravstveni sustav.

Dobri pokazatelji doveli su do naznaka da bi se u onim dijelovima Australije, gdje su bile na snazi restrikcije kretanja, u nadolazećim danima one mogle ublažiti.

Od rujna su, uz postupni pad broja novooboljelih, restriktivne mjere postupno ukidane.

No, dobre vijesti iz Australije uglavnom ponište one loše iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država gdje je odlučeno da će većina posjetitelja države New York morati u karantenu najmanje na tri dana prije testiranja na koronavirus, najavio je guverner Andrew Cuomo predstavljajući jedan od najstrožih karantenskih režima u Sjedinjenim Državama. To se neće odnositi na stanovnike susjednih saveznih država, rekao je Cuomo novinarima, a drukčiji pristup vrijedit će i za Njujorčane koji napuštaju državu na kraće razdoblje od 24 sata.

– Od putnika će se tražiti da prođu testiranja koja moraju biti negativna tri dana prije dolaska u New York, gdje će biti u karanteni nakon dolaska. Ako i drugi test proveden najmanje četiri dana nakon dolaska bude negativan, moći ćete se baviti svojim poslom – rekao je guverner. Ako testirana osoba bude pozitivna, morat će ostati u izolaciji – dodao je.

Zasad u Hrvatskoj nema najava o mogućem novom zaključavanju i uvođenju strogih mjera, iako se situacija s virusom također ne mijenja nabolje.

Doduše, u nedjelju je ipak bilo više oporavljenih nego novooboljelih. Naime, zabilježeno je 2179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavila se 2221 osoba.

Preminulo je 16 osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj osoba na bolničkom liječenju u zemlji i dalje raste te ih je jučer bilo 1097, od toga na respiratoru 81 pacijent.

Zadnje brojke u Hrvatskoj kazuju o 15.894 aktivna slučaja zaraze, a u samoizolaciji je trenutačno 29.338 osoba.

Najviše novooboljelih i dalje je na području Zagreba, gdje su zabilježena 924 slučaja zaraze, a među njima je i 20-ak korisnika i djelatnika iz čak sedam domova za starije i nemoćne.

U Kliničkoj bolnici Dubrava dobili su tijekom vikenda još respiratora, 200 kreveta više i osoblje iz drugih bolnica.

No zabrinjava velik broj pozitivnih nalaza pri obradi testova u Zagrebu gdje je obavljeno 1313 testiranja na SARS-CoV-2.

VIDEO Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod petnaest učenika, jednog nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te šesnaest učenika srednjih škola.

Mjera samoizolacije stoga je u Zagrebu određena za još 275 učenika i tri nastavnika osnovnih te 300 učenika srednjih škola.

Novooboljelih u domovima za starije bilo je i na šibenskom te vrbovečkom području.

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno je 95 novozaraženih osoba koronavirusom, što je novi županijski crni rekord.

Postoji mnogo različitih cjepiva koja su u poodmaklim fazama testiranja. To je jako dobra vijest jer će nam na kraju trebati samo jedno, dobro provjereno, učinkovito i sigurno cjepivo. Testiranja nekoliko cjepiva već daju obećavajuće rezultate, a neka su cjepiva već u masovnoj proizvodnji. Dakle, kada se medicinska testiranja provedu i cjepivo proizvede, treba samo čekati da se organizira distribucijski lanac, a to možemo očekivati u proljeće – rekao je jučer za Večernji list molekularni biolog Nenad Ban.

A očekujući cjepivo neke se države odlučuju za testiranje što više populacije u velikim akcijama kakva je u Europi dosad provedena jedino u Slovačkoj.

Masovni testovi u Slovačkoj

Naime, Slovačka je u subotu testirala 2,58 milijuna svojih građana, priopćio je jučer ministar obrane Jaroslav Nad.

Njih 25.850, jedan posto testiranih, pozitivno je na koronavirus i propisana im je karantena.

Riječ je o brzim antigenskim testovima koji zahtijevaju uzimanje brisa, jeftini su i stoga pogodni za masovnu uporabu te prilično pouzdani, premda ne toliko kao PCR testovi.

Slovačka planira iskoristiti pojavu antigenskih testova na tržištu i masovno testirati što veći dio ukupnog stanovništva koje broji 5,5 milijuna ljudi. Vlada tako planira drugi krug testiranja za sljedeći vikend kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze.

Komentara 79

MA
Magistrica
07:07 02.11.2020.

Mene i moju obitelj necete cijepiti. Bjezite s tim otrovom sto dalje.

SI
sisavac
06:58 02.11.2020.

u ovom tržišnom slobodnom gospodarstvu, izuzetno je lijepo vidjeti da eu zabranjuje državama nabavu cjepiva koja nisu dio dogovora eu komisije sa svojim farmaceutima. ovdje se, sad je već jasno, radi o ciljanoj korupciji po pitanju zdravlja, niti jedan pokazatelj ove bolesti nije dovoljan po pravilima wto-a, a niti nacionalnih zakonodavstava, za proglašenje epidemije. znate, smrtnost u populaciji tolka i tolka, posljedice takve i takve. ako nam 10 mjeseci od pojave bolesti i dalje mediji i političari moraju svaki dan na nos nabijati kolka je to opasnost, onda imamo veliki problem. problem uvjerljivosti. ako netko misli da ne može biti zavjera ako se radi o cijelom svijetu, o 200 država, nek se upita kolko od tih 200 država nije sklopilo nikakav ugovor za cjepiva... i nek iz prve ruke vidi moć farmaceuta, oni će do svojih par desetaka milijardi našeg novca doći, za razvoj cjepiva, a onda, kak nas sve popikaju, dva puta, o državnom trošku, to ide na tržište, a država je tu da propiše obvezu cjepljenja, i tu je bit ove zaraze, zarada. bolest od koje umire 0,018% stanovništva u nepunu godinu dana ne zaslužuje nikakve epitete posebno opasne bolesti. to što je opasna za isključivo teške kronične bolesnike je mamac na koji se love ljudi. naučite čitati brojeve, njihovo značenje. visoka zaraznost? pa jel se ikad običnu gripu tako pratilo? garantiram da bi isti rezultati bili i za gripu. inače, gripe više nema, korona ju je pobijedila!

GE
Gensoman1000
08:03 02.11.2020.

Nova cjepiva se inace testiraju do 10 godina ali ovo je poseban slucaj radi kineskog virusa tako da mozete vjerovati vladajucoj klasi da ce cjepivo biti sigurno......lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije