Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin u Joševici

Civile žive zapalili – sud im povisio kazne za po 5 godina

Gracani
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
25.12.2020.
u 13:30

Žarković i Jednak su 16. prosinca 1991. upali u selo i potom išli od kuće do kuće ubivši na spavanju 21 osobu

Njih trojica su u odsutnosti osuđeni na ukupno 30 godina zatvora zbog jednog od najbestijalnijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu, a nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni sud je svakome od njih kaznu povisio za po pet godina. Riječ je o Dušanu Žarkoviću (63), Bogdanu Jednaku (54) i Dušanu Martiću. Inače, Žarković i Jednak su u zasebnom postupku u rujnu 2018., također u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni svaki na po 15 godina zatvora, također zbog ratnog zločina nad civilima.

Paravojne postrojbe

U oba slučaja osuđeni su za zločine počinjene u selu Joševica. Žarković i Jednak na prvom su suđenju osuđeni za zločine počinjene 16. prosinca 1991., dok su na drugom, zajedno s Martićem, osuđeni za zločine počinjene 6. studenog 1991. Prema optužnici, njih su se trojica teretila da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 6. studenog 1991. u Joševici od civila Nikole i Gine Kreštalica tražili da im predaju svoj Volvo švedskih oznaka te zlato i nakit. Upali su im u naoružani u kuću, a u kući je bio i Đuro Kreštalica. Trojica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi posvađala su se s članovima obitelji Kreštalica, a u jednom trenutku Nikola Kreštalica iskočio je kroz prozor kuće. Prema optužnici, trojka ga je usmrtila pucajući mu u glavu, nakon čega su Ginu i Đuru Kreštalicu žive zapalili zajedno s kućom. Potom su se odvezli njihovim automobilom i s njihovim stvarima.

Vrhovni sud je preinačio prvostupanjske kazne, smatrajući da zagrebački Županijski sud prilikom izricanja nepravomoćne presude nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti.

– Otegotnim je cijenjen najviši stupanj krivnje. Djelo je počinjeno zbog nacionalne netrpeljivosti i pribavljanja protupravne imovinske koristi. Sve je to rezultiralo ubojstvom troje civila koji optuženicima nisu predstavljali nikakvu opasnost. Optuženici su bili poznati kao osobe sklone nasilju i pljački, bili su pripadnici zloglasne paravojne grupe Šiltovi. Strožom kaznom zatvora izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela te utječe na počinitelje da ubuduće ne čine kaznena djela. Kazne će utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja – navodi Vrhovni sud zašto je Žarkoviću, Jednaku i Martiću povisio kazne s 10 na 15 godina zatvora.

Najmlađoj žrtvi 15 godina

I njih su se trojica žalila na prvostupanjsku presudu smatrajući da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. U žalbi su naveli da su iskazi svjedoka kontradiktorni, no njihove je žalbe Vrhovni sud odbacio kao neosnovane.

Što se pak tiče zločina koji je u Joševici počinjen 16. prosinca 1991., u tom su postupku Žarković i Jednak osuđeni jer su kao pripadnici izviđačko-diverzantske grupe nelegalne paravojne skupine vojske tzv. SAO Krajine upali u selo Joševica gdje su potom išli od kuće do kuće ubivši na spavanju 21 osobu. Sve žrtve ubili su hicima iz oružja s prigušivačem, dok se nisu mogle braniti, a najmlađoj žrtvi bilo je 15 godina.

VIDEO Uznemirujući video: Strašan napad nožem u fast foodu

Komentara 26

JU
Jura
09:57 25.12.2020.

Tu gamad je trebalo smaknuti i zakopati u gnojnicu, a ne da troše Hrvatski proračun.

KU
Kultura
14:44 25.12.2020.

To su sve fiktivne presude koje nitko nece odsluziti jer su zlikovci u srbiji. DORH I pupovac su pazili da optuze sto vise nedostupnih. I evo kao osudjeni su a kazne objesi macku o rep

Avatar Bell940
Bell940
15:06 25.12.2020.

Kaj to zaslužuje živjeti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije