Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavnici se izjasnili

Kreće frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva: 'Borba za dostojanstvo nema cijene'

Štrajk u školama
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
18.11.2019.
u 20:35

Traže dostojanstvo i traže koeficijente od 6,11 posto, i pritom samouvjereno poručuju - podršku roditelja imaju. Svjedoči to i nedavno osnovana Facebook grupa koja broji tisuće članova koji izražavaju podršku učiteljima i nastavnicima

Nastavnici, profesori i učitelji izjasnili su se čini se o posljednjoj ponudi Vladi, a njihov odgovor sažet u "ne, hvala Vladi" jasan je u najavi sindikalnih čelnika - da od srijede cirkularni štrajk odlazi u prošlost - a nastupa - frontalni štrajk nastavnika do ispunjenja zahtjeva.

Ako na stranu stavimo sindikalne čelnike, njihove plaće, dosadašnji (ne)angažman za vlastite članove ( jer mogli su se, primjerice, isto tako početi boriti za sve njih kada su se isti učitelji i nastavnici morali u "Školi za život" pripremati u virtualnim učionicama u kojima su dobivali značkice za ono što su već odavna znali, samo pod drugim "modernijim" terminom, op.a) ako na stranu stavimo i činjenicu da štrajk, naročito frontalni definitivno znači odgodu mature, ali i kraće ljetne praznike zbog produžetka nastavne godine, i ozbiljno šteti učenicima - učitelji, oni iz pravih učinioca, ne sindikalnih soba, pokazali su da su ozbiljni. Pokazali su da se i ne boje prijetnji.

Traže dostojanstvo i traže koeficijente od 6,11 posto, i pritom samouvjereno poručuju - podršku roditelja imaju. Svjedoči to i nedavno osnovana Facebook grupa koja broji tisuće članova koji izražavaju podršku učiteljima i nastavnicima.

- Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva. Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene - poručili su danas iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Izdrže li učitelji doista do kraja, uz činjenicu da im dani koje od sutra provode u štrajku više neće biti plaćeni, a sindikalne blagajne za njihove plaće nemaju (unatoč članarinama članova) Hrvatska će tada doista upisati najdugovječniji, ali i najproblematičniji štrajk nastavnika. Onaj koji bi doslovce mogao paralizirati sve.

Podsjetimo, sindikati su na početku štrajka imali podršku i Milana Bandića i HNS-a, podršku ministrice Divjak, no svi oni naglo su utihnuli, proračun je dobio podršku, a od tada se po pitanju štrajka političari ne izjašnjavaju, a ministrica sada upozorava na važnost učenika. Čini se neće joj preostati ništa drugo, nego da s frontalnim štrajkom već u četvrtak i službeno obznani roditeljima i učenicima da maturu mora odgoditi. A to je tek mali dio čitavog niza odgoda...

Sad je pravo pitanje koje ni pravobraniteljica za djecu ne može riješiti svojom preporukom o važnosti djece- tko će preuzeti odgovornost za izgubljenu školsku godinu svih učenika Hrvatske? Tko će pak preuzeti odgovornost i za još jednu propalu stvar -"Školu za život"? Naime, frontalnim štrajkom u najvažnijoj obrazovnoj godini, oni za koje se ministrica Divjak "klela" da su stupovi svih promjena u učionici, učitelji su joj okrenuli leđa reformi koja joj je bila najvažnija i zbog koje je, kako je sama kazala, pristala uz HNS ući u Vladu. Bez nastave nema ni rezultata "Škole za život"...

Ključne riječi

Komentara 205

GI
giannimichelis
20:50 18.11.2019.

Vaše plaće netko mora i platiti, ne raste novac na drveću, zato ako su vam male plaće u prosvjeti, dajte otkaz i pođite raditi u realni sektor.

RI
rimac444
20:49 18.11.2019.

Konačno se i mi roditelji moramo organizirati za zaštitu prava naše djece koju koriste sindikati i zaluđeni učitelji kojima nisu važna naša djeca već sebično traže ono što nikako ne zaslužuju.

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
21:25 18.11.2019.

Lažu !!! Ja sam evo, roditelj troje djece i ne podržavam štrajk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije