Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćirilićne table

Odbor za ljudska prava šalje Statut grada Vukovara na ocjenu ustavnosti

Ćirilica
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
14.04.2016.
u 16:21

To je predložio SDP-ov član odbora i bivši ministar uprave Arsen Bauk, a njegov prijedlog podržalo je šest članova odbora

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina većinom je glasova odlučio zatražiti ocjenu ustavnosti Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara te Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine. To je predložio SDP-ov član odbora i bivši ministar uprave Arsen Bauk, a njegov prijedlog podržalo je šest članova odbora, četiri zastupnika iz redova HDZ-a i Mosta bila su protiv, dok je bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ostao suzdržan.

- Ustavni sud je u kolovozu 2014. godine od vukovarskog Gradskog vijeća tražio da do kolovoza 2015. izrijekom propiše individualna i kolektivna prava srpske manjine "u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije na taj grad". Vijeće je izmijenilo statut, ali ne na način kako je to Ustavni sud zatražio, pa je Vijeće srpske nacionalne manjine tražilo od Ministarstva uprave da tu odluku stavi van snage – pojasnio je Bauk članovima odbora razlog za traženje ocjene ustavnosti. Predsjednik Odbora Furio Radin je dodao kako Odbor to ima pravo temeljem Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, a SDSS-ovog Milorada Pupovca zanimalo je li ovaj prijedlog dostavljen Vladi te je li se ona o njemu očitovala.

- Mislim da je Vlada imala dužnost pristupiti Ustavnom sudu, a s obzirom da nije, očito misli da su odredbe Statuta u skladu sa zakonom – kazao je Bauk te dodao da ne vidi razlog da se ovaj zahtjev šalje Vladi.

HDZ-ov Anđelko Stričak komentirao je da je Bauk kao ministar uprave "izvršio noćni napad ćirilićnim tablama".

- Kao ministar nije poduzeo ništa i sad šalje neke politikantske dopise – prigovorio je Stričak.

Podsjetimo, Bauk je kao ministar uprave posljednji dan svog mandata, krajem siječnja, donio Odluku o obustavi pojedinih odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015., i temeljem toga predložilo Vladi podnošenje zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom spornih odredaba tih statutarnih odluka. Time je obustavio odredbu temeljem koje Gradsko vijeće Vukovara svake godine u listopadu razmatra dosegnutu razinu snošljivosti među građanima Vukovara i donosi odluku o mogućnosti i potrebi proširivanja manjinskih prava.

Komentara 10

NI
ninja72
16:58 14.04.2016.

Ako traze table na cirilice, preko Dunava mogu citati do mile volje.

DS
dalibor.subotic.9
17:29 14.04.2016.

Ma kakve čirilićne table nek ih preko Dunava stavljaju samo ne u Hrvatskoj Vojvodini

NE
Nepokolebljiv
18:12 14.04.2016.

"Civilizovane" drzave imaju uredenje trojedno podjeljene vlasti: zakonodavne (parlament), izvrsne (vlada) i pravne (sudovi). Tri grane su samostalne i jedna drugoj ne moze zapovijedati ali moze ukazivati na neispravnosti u odnosu na Ustav. Naravno Hrvatska je drugacija jer s krkanima u zakonodavnoj grani vlasti pravna nije potrebna: Imaju Bauka i on zna sve i upravlja svime! Tip pun sebe k'o debelo crijevo gov...ana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije