Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele do ušteđevina

Ciprani pohrlili na bankomate dok vlada traži novi plan za spas

cipar
Reuters/PIXSELL
21.03.2013.
u 14:49

Zbog bojazni od kolapsa bankarskog sustava u Cipru građani su masovno pohrlili na bankomate Narodne banke kako bi, zlu ne trebalo, podigli što više ušteđenog

Politički lideri u Cipru odustali su od provođenja nepopularnog poreza na bankovne depozite koji se trebao provesti u okviru novog plana za spas. Banke će u toj državi biti zatvorene do kraja tjedna, a BBC napominje da je u razmatranju novi plan oporavka koji uključuje prikupljanje potrebnih 5,8 milijardi eura putem osnivanja državnog investicijskog fonda te posebnog izdanja obveznica. Preostalih 1,8 milijardi eura prikupljalo bi se kroz privatizaciju i povećanje poreza na kapitalnu dobit i stope poreza na dobit.

Detalji tog plana još uvijek nisu dovoljno razrađeni niti je izvjesno da će se on uopće naći na parlamentarnom izglasavanju. U međuvremenu, Europska središnja banka (ECB) potvrdila je da će nastaviti pružati financijsku podršku Cipru do sljedećeg ponedjeljka. Nakon toga će razmotriti hoće ili nastaviti istu praksu i to samo ako bude dogovoren paket pomoći koji bi osigurao solventnost banaka. Prenosi to France Presse koji piše i da su danas ciparski građani zbog bojazni od kolapsa bankarskog sustava u toj zemlji masovno pohrlili na bankomate Narodne banke kako bi, zlu ne trebalo, podigli što više ušteđenog.

– Želim podići što više novca. Imam ušteđevinu od 60.000 eura i ne znam hoću li moći vratiti sav taj novac – kazao je jedan umirovljenik kojeg su zabrinule glasine da se banka Laiki više nikada neće otvoriti. Zabrinuti su i mnogi drugi štediše u Nikoziji nakon izvještaja vlade da se razmišlja o spajanju Narodne banke s Ciparskom, najvećom bankom u državi.

>>Pravoslavna crkva ponudila svoju imovinu za spas Cipra

 

Ključne riječi

Komentara 6

PE
Pemac49
15:27 21.03.2013.

Ovo je pocetak tek ! Europa je Bankrot ! Oni sami sebe lazu ! Gospodja Merkel ne smije dakaze istinu !! Borba za opstanak ! Ako Rusi budu finacirali Cypar zna se tad Cypar nije vise EU nego Ruska Kolonija!!a!! zato vama dragi moji Hrvati koji se radujete toj EU neka ovo bude poslednja opomena pobrinite se da kazete NE za EU jer uskoro cete biti GOLI OTOK u Europi !pozdrav vas barba

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
16:48 21.03.2013.

Provođenja nepopularnog poreza na bankovne depozite nije plan za spas nego za sigurnu propast. Šteta je već napravljena. Onaj tko stavi ruku na nečiju štednju može očekivati samo kolaps i sigurne nemire. Ako građani moraju strahovati za svoj novac uu bankama,zašto ga tamo držati.

PE
peugeot
16:56 21.03.2013.

Cipar i banke na ovom, izmedju Turaka i Grka podijeljenom otoku, od vitalnog je znacaja za najvecu i najjacu mafiju svijeta - rusku. I ne samo to. I za "drzavnu rusku mafiju", takodjer ! Na Cipru i njegovim brojnim bankama (od banki se na ovom otoku zivi!) se pere mafijaski novac koji nema nikakvo porijeklo. Ruska mafija kupuje najskuplje vile i ogromna zemljista na francuskoj Cote d'Azur, i na mediteranskoj obali uopce. Na susjednoj crnogorskoj morskoj obali godinama vec caruje ruska mafija. Tu kupuju kuce, zemljista (i vladini ljudi takodjer !), kockarnice, razvijajuci sve vrste profitabilnog i sivog biznisa. Ruska mafija kupuje ne od juce brojne nekretnine i na hrvatskoj obali i otocima. Tamo gdje Rus Kupi kucu, pozdravi se s mirom. Buka, galama, barbarizam, ruska nekultura traju tijekom 24 sata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije