Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čipka

Čipka je remek-djelo koje oduševljava posjetitelje

'09.09.2010., Lepoglava - U Lepoglavi obavljaju zadnje pripreme za otvaranje 14. medjunarodnog festivala cipke. Photo: Ljiljana Risek/VLM '
Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
1/3
10.09.2010.
u 15:10

Festival čipke ugostit će čipkarice iz nekoliko zemalja, a uvršten je među kapitalne kulturne programe kojima UNESCO obilježava Međunarodnu godinu približavanja kultura

– Lepoglavsku čipku UNESCO je ove godine proglasio remek-djelom baštine čovječanstva. Stoga smo vrlo ponosni što su "Hrvatske čipke i čipkarstvo kao UNESCO-ova nematerijalna baština" tema ovogodišnjeg, 14. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi te što je festival jedan od devet projekata koje je Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO izabralo za kapitalne kulturne programe kojima se obilježava Međunarodna godina približavanja kultura – rekao je na konferenciji za novinare Mirko Varović, direktor Festivala čipke.

S lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem i voditeljicom gradskog Turističkog društva Vesnom Dubovečak pozvao je građane da dođu na festival čipke, koji će se u Lepoglavi održati od 16. do 19. rujna.

– Posjetitelje očekuje bogat program jer raznolikošću sadržaja želimo zadovoljiti sva čula posjetitelja. Izložbe gostujućih i domaćih čipkarica neka budu praznik za oči, brojni koncerti zabavne i klasične glazbe bit će doživljaj za uši, a pripremamo i iznenađenja za nepce – slikovito je poručio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Iznenađenje za nepce bit će vino iz podruma Ekonomije Kaznionice Lepoglava, koje je Državni zavod za vinarstvo i vinogradarstvo nedavno certificirao kao vrhunsko vino.

Festival se otvara svečanim programom u četvrtak u 17.30 sati, a potom će posjetitelji u galerijama moći razgledati izložbe čipki iz Španjolske, Mađarske, Belgije, Estonije, Slovenije te s Paga, Hvara, iz Svete Marije, Sikirevaca, Trga kod Ozlja, Splita i Lepoglave.

Bit će izloženi čipkani velovi, primjerci čipke na modnoj i svečanoj odjeći te na oltarima, čipkane haljine i drugi raritetni primjerci skupocjenih rukotvorina. Bit će i stručnih predavanja i čipkarskih radionica. Otvara se i Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. U programu Snehin sulj (Snašin miraz) posjetitelji će moći vidjeti kako se izrađuju tradicijski proizvodi i nošnje lepoglavskog kraja. Festivalskim programom obilježit će se i 310. obljetnica rođenja freskoslikara pavlina Ivana Rangera, a o njemu će govoriti prof. Marija Mirković, najpoznatija stručnjakinja za Rangerovo slikarstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije