Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI U ALPAMA

Ciparski Grci i Turci na pragu ujedinjenja nakon 42 godine

Ciparski lideri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.11.2016.
u 11:45

Čelnici suprotstavljenih strana uzeli su tjedan dana predaha za konzultacije, a pregovori se nastavljaju u Ženevi 20. studenog

Na pregovorima o ponovnom ujedinjenju podijeljenog otoka Cipra postignut je značajan napredak i oni će se nastaviti 20. studenoga, priopćeno je iz Ujedinjenih naroda u petak, na kraju petog dana uzastopnih pregovora u švicarskom zimovalištu Mont Pelerinu.

Kako se navodi u priopćenju, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon otvorio je krug pregovora između predsjednika ciparskih Grka Nicosa Anastasiadesa i predsjednika ciparskih Turaka Mustafe Akincija u ponedjeljak, te rekao da su obojica predani pokušaju pronalaženja rješenja još ove godine.

“Tijekom proteklih pet dana, pitanje teritorija i sva ostala pitanja tretirana su međuovisno. Postignut je značajan napredak”, priopćio je UN u kratkoj izjavi objavljenoj u petak.

“Prema zahtjevu vođe ciparskih Grka Anastasiadesa, dvojica čelnika odlučila su napraviti stanku i sastati se u Ženevi u nedjelju, 20. studenoga i nastaviti pregovore iz Mont Pelerina”.

Na podijeljenom otoku Cipru, s crtom primirja koju nadgleda UN, živi 800.000 ciparskih Grka i oko 22.000 ciparskih Turaka. Ciparski Grci koji predstavljaju Cipar u EU nepopustljivi su u zahtjevu da se turske snage povuku s otoka.

Sukobi između dvije etničke zajednice na Cipru traju desetljećima. Otok je 1878. godine nakon Tursko-ruskog rata ustupljen Velikoj Britaniji, a 1960. godine Cipar je ostvario neovisnost nakon kompromisa lokalnih lidera da će odustati od ujedinjenja s Grčkom.

Međuetnički sukobi nastavili su se i u 1960-ima, vojne snage UN-a od 1964. smirivale su situaciju. U srpnju 1974. grčka vojna hunta zbacila je predsjednika Makariosa kako bi se omogućilo ujedinjenje Cipra s Grčkom.

Pet dana nakon vojnoga puča turska je vojska izvršila invaziju na otok pod izlikom uspostave reda i mira. U kolovozu je okupirala 2/5 otoka, a nakon prekida vojnih sukoba oko 180.000 ciparskih Grka protjerano je iz svojih domova na sjeveru zemlje u južne dijelove, iz kojih je oko 50.000 ciparskih Turaka prešlo u sjeverni dio, gdje je 1975. uspostavljena Turska Federalna Država Cipar koju je priznala jedino Turska. Pokušaji ujedinjenja otoka traju već trideset godina, a posljednji je propao nakon referenduma 2004. godine kada grčki dio Cipra postaje članicom Europske unije.

>> EU će produljiti sankcije Rusiji, no s Trumpom će to možda ići teže

Komentara 1

FR
franjo
17:36 13.11.2016.

Nema od toga ujedinjenja ništa . Turci hoće oživjeti osmansko carstvo u nekadašnjim granicama, a vi o nekom ujedinjenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije