Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2014. u eu 28

Cipar i Hrvatska najteži bolesnici Europske unije

siromaštvo
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
22.04.2015.
u 12:00

Dvanaest država članica EU iznad maastrichtske granice od 3%

Hrvatska je uz Cipar i Španjolsku imala najveći fiskalni deficit u 2014. godini, no Španjolci su ga tijekom godine znatno smanjili, Cipar gotovo udvostručio, a Hrvatska povećala za 0,3 postotna poena, pokazuju prve procjene Eurostata za 2014. godinu. Prema njima, četiri su zemlje – Danska, Njemačka, Estonija i Luksemburg – zabilježile čak i proračunski višak, dok deficit viši od maastrichtski dozvoljenih kriterija od 3% BDP-a ima dvanaest zemalja, uključujući i Hrvatsku koja se popela sa šestog mjesta po veličini deficita u 2013. godini na treće mjesto u 2014. godini.

Hrvatska se s udjelom duga opće države u BDP-u od 85% nalazi blizu prosjeka EU 28, ali u znatno nepovoljnijem položaju od većine nama sličnih zemalja: Bugarska 27,6%, Rumunjska 39,8%, Češka 42,6% te Poljska 50,1%.

Podaci Eurostata o kretanju duga i deficita u Europskoj uniji samo potvrđuju činjenicu nepovoljne fiskalne situacije u Hrvatskoj, koja se pogoršava i sve nas više udaljava od povoljnijih tendencija kretanja u Europskoj uniji u cjelini. To ujedno znači da se produbljuju makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj te da je otklon od zadovoljavanja maastrichtskih kriterija sve izraženiji.

Zato Hrvatska mora hitno i dosljedno definirati i provesti efikasne mjere fiskalne prilagodbe kako bi spriječila situaciju da javni dug dosegne granice na kojima će snažno ograničavati mogućnost ostvarivanja budućega gospodarskog rasta, komentira direktor Sektora za ekonomske analize HGK Zvonimir Savić. Samo je pet europskih zemalja zabilježilo snažnije pogoršanje situacije s javnim dugom od Hrvatske, ali i Eurostat navodi da je dobrim dijelom rast posljedica promjene metodologije i šireg obuhvata. Čak je i grčki deficit 3,5 posto.

>>Lalovčev zamjenik priznao: Javni dug nije bezazlen

>>'Ljudi su prezaduženi. Imaju samo za 'pokrpat' od prvog do prvog''

Komentara 8

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:08 22.04.2015.

Evo, uskoro će Zoki i Grčić održati pressicu i reći da je sve pod kontrolom i da su sve to dobre vijesti za Hrvatsku..

DU
Deleted user
12:21 22.04.2015.

I sto na to kaze Milance??? Tko mu je tu sada kriv? HDZ? Statisticki zavod? EU? Kukurikuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

ZD
zdepar
14:55 22.04.2015.

grčka nam je nedostižan uzor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije