Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće u školu

Djevojčica prosvjeduje ispred švedskog parlamenta: 'Ovo radim jer nitko drugi ništa ne poduzima'

Instagram screenshot
05.09.2018.
u 10:50

Prosvjedovat će do 9. rujna, kada se u Švedskoj održavaju izbori u nadi da će skrenuti pozornost na klimatsku krizu i navesti vlast na promjene

Greta Thunberg je 15-godišnja aktivistica koja je odlučila nakon povijesno najvrućeg ljeta u Švedskoj, prosvjedovati ispred švedskog parlamenta ne bi li natjerala političare da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena.

"Zašto bih išta učila u školi kada učitelji ne obraćaju pozornost na činjenice. Ovo radim jer nitko drugi ništa ne poduzima. Moja je moralna dužnost poduzeti sve što mogu", objašnjava djevojčica razloge svog štrajka.

Prosvjedovat će do 9. rujna, kada se u Švedskoj održavaju izbori u nadi da će skrenuti pozornost na klimatsku krizu i navesti vlast na promjene.

"Vrlo sam impresionirala s Gretinom hrabrošću i odlučnošću", izjavljuje zastupnica švedske 'Zelene' stranke, Janine Alm Ericson, a zanimljiva je i činjenica da je sada stranka za 6 posto više podržana u javnosti zbog Gretinog prosvjeda.

"Želim da političari postave pitanje klime kao prioritet, da se usredotoče na klimu i pristupe joj kao kritičnom pitanju", naglašava djevojčica.

Prosvjedu se između ostalih, pridružila i 45-godišnja art direktorica, Stella d'Ailly. "Osjećam se kao da umirem ako ne prosvjedujem. Švedske je možda dobro organizirana u recikliranju, na primjer, ali ne činimo ništa vezano za plastične boce i pakiranja. Trebamo drastičnu promjenu", zaključuje.

Unatoč prosvjedu, Gretin otac tvrdi da nije zanemarila školske obaveze, odnosno da je napisala puno zadaća, a i pročitala tri knjige.

"Greta nas je prisilila da promijenimo svoje živote", priča o svojoj kćeri njen otac Sante, "Nisam imao pojma o klimi. Počeli smo je istraživati i čitati knjige o njoj – i Greta ih je pročitala".

Na pitanje ljudi ne bi li se trebala nalaziti u školi, odlučno pokazuje na svoju torbu i odgovara "Ovdje su mi knjige, no kad malo bolje razmislim : Što propuštam? Što ću novo naučiti u školi? Činjenice više nisu važne, političari ne slušaju znanstvenike, zašto da onda ja učim?"

Djevojčica boluje od Aspergerova sindroma, koji je u prošlosti utjecao na njeno zdravlje. No, ona svoje stanje ne promatra kao bolest, već kao dar koji joj je pomogao prepoznati čovjekov sve veći utjecaj na klimatske promjene.

"Nije me briga što ću imati problema u školi sve dok vjerujem da i pojedinac može nešto učiniti", hrabro zaključuje Greta.

Izvor: The Guardian

>> Pogledajte i video - Kako se građani nose s toplinskim valom

Komentara 6

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
11:08 05.09.2018.

jadno dijete opranog mozga najvjerojatnije od strane roditelja a izgledno i od profesora..

AA
aabbcc
18:33 10.09.2018.

Blese, klimatska kriza ce im biti doma sad kad pocne grijanje ima da se smrznu al briga njih za miljo doma oni zive negdje u kosmosu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije