Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAN VIDEO

CIK BiH odlučila: Stranka 'Ujedinjena Srpska' ne može sudjelovati na lokalnim izborima zbog širenja mržnje

Sarajevo: Izjave za medije nakon desete hitne sjednice Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
08.10.2020.
u 14:40

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da je odluka skandalozan pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inženjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolira CIK.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zabranila je sudjelovanje političke strake Ujedinjene Srpske na lokalnim izborima 2020. godine zbog njihovog spornog videa. 

Odluka je bila jednoglasna, a predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, mora platiti kaznu od 5.000 eura i ukloniti video s društvenih mreža, piše Srpskainfo.

– S obzirom na to da je ova stranka već sankcionirana zbog kršenja određenih odredbi i da je nakon saznanja da se vodi postupak zbog videa nastavila objavljivanje spornih sadržaja donesene su ove odluke – rekli su na sjednici CIK BiH.

Naime, nedavno objavljen spot Ujedinjene Srpske koji govori o ujedinjenu Srba, izazvao je brojne reakcije i komentare, te je okarakteriziran kao materijal koji širi mržnju i netrpeljivost te krši Izborni zakon BiH.

Iz ove stranke su na optužbe odgovarali da se “jedini govor mržnje i ugrožavanje prava na stav i postojanje jasno prepoznaje u onima koji tumače video materijal od 43 sekunde”.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da odluka o zabrani sudjelovanja na lokalnim izborima, a da njega kazni sa 10.000 KM, predstavlja „boljševizam“.

– Ne postoji argumentacija, oni se bave umjetničkim tumačenjima spota. Ono što je najvažnije, član CIK Arnautović je već objavio priču o nekim obavještajnim stvarima – rekao je Stevandić.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da je odluka skandalozan pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inženjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolira CIK.

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uvjetima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će SNSD pozvati sve koalicijske partnere da preispitaju sudjelovanje na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za pošteno provođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore.

Komentara 1

RO
rola
19:52 08.10.2020.

Kakva Srpska;to je Bosna i Hercegovina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije