Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje:

'Cijepite djecu, ne smijemo dopustiti da zaraza uđe u necijepljene 'džepove''

03.06.2018.
u 10:18

Roditelji se trebaju informirati kod stručnih izvora, liječnika koji liječe njihovu djecu ili epidemiologa u zavodima za javno zdravstvo, a ne informacije skupljati po raznim portalima i forumima, gdje se ne zna tko iznosi neutemeljene tvrdnje kao ni iz koji ih se razloga iznosi.

Prijeti li Hrvatskoj ozbiljna epidemija ospica?

Epidemija ospica u Europi traje od 2017. U RH procijepljenost djece općenito je još uvijek vrlo dobra iako se posljednjih godina bilježe znatne razlike i među županijama i unutar pojedinih županija. Treba uložiti dodatne napore da se obuhvati cijepljenja održe dovoljno visokima tamo gdje jesu te da se podignu ondje gdje su postali zabrinjavajući, u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je pad obuhvata cijepljenja posljednjih godina najizraženiji. Važna je ujednačena visoka procijepljenost kako ne bi nastali tzv. “džepovi” osjetljivog stanovništva među kojim lako može doći do manjih ili većih epidemija.

Zašto pada procijepljenost i što se poduzima da se to promijeni?

Teško je reći točne razloge, vjerojatno se radi o više faktora. Zbog zabrinjavajuće procijepljenosti u ZJZ-u Dubrovačko-neretvanske županije aktivno se radi na promicanju cijepljenja; distribuirane su brošure o cijepljenju za roditelje i zdravstvene radnike, održani su brojni medijski nastupi, provedena je kampanja o cijepljenju na internetskim stranicama navedenog ZJZ-a, promovirano je cijepljenje na lokalnim radio i TV postajama, održavaju se redoviti sastanci s cjepiteljima, provedena je radionica za medije, obavljeni su posjeti svim pedijatrima, poslani su dopisi cjepiteljima i dječjim vrtićima o provjeri statusa cijepljenje pri upisu u vrtić, održano je niz predavanja o cijepljenju roditeljima...

Kao epidemiologinja podrijetlom iz županije u kojoj je najmanja procijepljenost djece u Hrvatskoj, što možete poručiti roditeljima?

Roditelji se trebaju informirati kod stručnih izvora, liječnika koji liječe njihovu djecu ili epidemiologa u zavodima za javno zdravstvo, a ne informacije skupljati po raznim portalima i forumima, gdje se ne zna tko iznosi neutemeljene tvrdnje kao ni iz koji ih se razloga iznosi. Zaista je važno da održimo visoku razinu procijepljenosti da do epidemije ne dođe. Pozivam roditelje da cijepe djecu. Dobro je što se u zavode i u ordinacije primarne zdravstvene zaštite od ovog tjedna sve više javljaju roditelji necijepljene djece i traže informacije o naknadnom cijepljenju.

1/10

 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar siva_sova
siva_sova
10:35 03.06.2018.

namjerno su uništili imunološki da se cijepimo sa stranim cjepivima

BG
bruno.gulam
11:31 03.06.2018.

Preuzmite odgovornost za nuspojave nastale od cijepljenja Vi koji zagovarate i obavljate cijepljenje, pa nece biti problema.

MO
morejeslano
10:33 03.06.2018.

Hrvatska je jedna od par evropskih zemalja sa najvecim postotkom cijepljenja. U cijeloj Europi na godinu umre 25 ljudi od ospica, od kojih 87 % nisu cjepljeni a 13% cjepljeni. Znači cjepivo nije uvijek efikasno. Od ospica u Njemačkoj umre jedna osoba na godinu, za Hrvatsku nemam podatke. Znači ospice nisu razlog za paniku koju mediji šire i ta takozvana epidemija je čista propaganda. A što ćemo sa turistima koj dokaze u Hrvatsku. Kako oni mijenjanju stopu cijepljenosti. Da im zabranimo dolazak ako nisu cijepljeni? Ova propaganda o cijepljenju protiv ospica nece pomoći. Zanimljivo je da u svibnju EU dala nalog svim članicama da izvrše pritisak na stanovništvo (u svibnju objavljen naputak da se mora povećati stopa cijepljena u svim zemljama EU).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije