Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni tajnik Milatić:

'Cijene plina neće podivljati, povećanje će biti u nijansama'

Plin na štednjaku
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
23.01.2020.
u 23:11

Iz SDP-a su poručili kako će biti suzdržani u glasanju o izmjenama Zakona o tržištu plina, iako pozdravljaju sigurnost opskrbe plinom

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić rekao je u četvrtak da cijene plina nakon deregulacije neće podivljati i da će povećanje biti u nijansama, a iz SDP-a su poručili kako će biti suzdržani u glasanju o izmjenama Zakona o tržištu plina, iako pozdravljaju sigurnost opskrbe plinom.

Tim se zakonskim izmjenama nastoji odgovoriti na prepreke za dovršenje uspostave unutarnjeg tržišta prirodnog plina koje proizlaze iz izostanka primjene tržišnih pravila Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih.

SDP-ov zastupnik Saša Đujić upozorio je da 2021. slijedi deregulacija tržišta plina što će sigurno dovesti do njegova poskupljenja. Osvrnuo se i na projekt LNG terminala na otoku Krku ocijenivši ga neisplativim.

Stjepan Čuraj iz Kluba HNS-a najavio je potporu zakonskom prijedlogu, jer se njime jamči sigurnost opskrbe plinom.

Založio se da dobavljači i distributeri plina svakom potrošaču o svome trošku ugrade detektor ugljičnog monoksida (CO) kako bi se izbjegli nesretni slučajevi trovanja i smrtnog stradavanja zbog trovanja ugljićnim monoksidom.

Podsjetio je da godišnje ima 30-ak takvih slučajeva trovanja koji nerijetko završavaju smrtnim ishodom. S obzirom na to, trošak ugradnje takvih detektora je zanemariv ako se uspije spasiti i jedan ljudski život, poručio je Čuraj.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić je rekao da će se izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina ostvariti dosljednost pravnog okvira unutar Europske unije te istodobno izbjeći narušavanje tržišnog natjecanja na unutarnjem energetskom tržištu u EU i negativni učinci na sigurnost opskrbe.

Također će se povećati transparentnost i pružiti pravna sigurnost za sudionike na tržištu, posebno ulagače u plinsku infrastrukturu i korisnike sustava, u pogledu pravnog režima koji se primjenjuje, pojasnio je Milatić.

U vezi plutajućeg LNG-a terminala na otoku Krku, državni tajnik rekao je kako je takav terminal isplativiji 40 do 50 posto od fiksnog i jamstvo je sigurne opskrbe. Ustvrdio je kako cijene plina nakon deregulacije neće podivljati i da će povećanje biti u nijansama, a da će cijena i daje biti niža od prosjeka EU.

Komentara 4

DU
Deleted user
12:40 24.01.2020.

Sve laž do laži. LNG je ne samo puno skuplji nego je I država potpisala dostavljaču nadoknadivati svaki gubitak. SDP koji je = HDZ je kao suzdržan. A HDZ sateliti ( HNS...itd) veličaju prevaru stolječa. Krade se šakom i kapom....ali sve ima kraj la ćemo vidjeti kako će i ova mafija na vlasti proći kada voda u loncu proključa.

Avatar kozorog
kozorog
07:34 24.01.2020.

najbitnije je već u zakonu o lng terminalu, prošle godine je ubačeno nešto što će nas tek koštati. to je ona famozna naknada za sigurnost opskrbe! kroz koju će se investitorima u lng dotirati sasvim lijepa para svake godine, jer će u cijenu plina biti ugrađena i ta naknada. znači, da bi ekipa iz lng terminala mogla imati visoki profit, cijena plina će biti barem 40-45% viša nego je sada. jer lng je sam po sebi skuplji 30-ak posto, i još im treba 10% da bi zarađivali kako priliči. i dalje ćemo većinu plina kupovati od rusa, iz 'cijevi', a manji dio iz lng terminala. na račun većih količina ruskog plina loviti će se naknada za lng. samo ima jedan problem.. i rusi su u lng biznisu! pa me sad baš zanima dal ćemo kupovati više lng ili onaj plin 'iz cijevi'... rus nakon sjevernog toka 2 više nema nikakve plane za izgradnju ili povećanje kapaciteta plina za europu, sve je okrenuo prema aziji. i fora mi je da je ovisnost o ruskom plinu opasna, al o norveškom plinu nije... plin ćemo trošiti idućih 100 godina, unatoč zelenom lobiju. ili mislite da se amerikanci i dalje parkiraju u zaljevu samo zato jer su tamo manji valovi, pa im se ratni brodovi manje ljuljaju..?

KO
Kokoiduhovi
07:18 24.01.2020.

Princip je isti....sve su ostalo nijanse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije