Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad potražnje

Cijene najma stanova pale, luksuznih i 40%

kuća
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
22.04.2014.
u 07:45

Moderne stanove traže uglavnom stranci, no i njihovi su budžeti u odnosu na 2008. manji

Cijene nekretnina u krizi su drastično pale, no to nije potaknulo prodaju. Ni one koji si ne mogu priuštiti vlastiti stan nije potaknulo da nađu svoj mir u unajmljenom. Cijene najma najviše su pale luksuznim stanovima koje su najčešće unajmljivali stranci. Kako doznajemo u agencijama Ozana i Hillberg, cijene su niže od 30 do 40 posto nego 2008. godine.

Manje traže i ambasade

– Budžeti koje su strani direktori dobivali za najam više nisu isti. Oni su znatno smanjeni, pogotovu u autoindustriji, i to je glavni razlog što su se i cijene najma nekretnina morale smanjiti. Isto je sa zaposlenicima ambasada. I njima su srezani budžeti, a i broj radnih mjesta u veleposlanstvima u posljednjih se šest mjeseci znatno smanjio – objašnjava Kristina Maković iz agencije Ozana koja se bavi iznajmljivanjem luksuznih nekretnina u Zagrebu. Prema njihovim iskustvima, dodaje, cijene se još drže u središtu grada – metar četvorni je 10 do 12 eura. U podsljemenskoj zoni kvadrat luksuznog unajmljenog stana najčešće stoji oko 8 eura iako, kaže K. Maković, sve više vlasnika pristaje i na cijenu od 6 eura po četvornom metru.

I dalje se traže stanovi u novijim zgradama s novim namještajem, modernim i minimalističkim. Tamara Skorić iz Hillberga kaže da u posljednje vrijeme stagniraju cijena, ali i potražnja te da se očekuje trend blagog pada cijena najma. I po njenom sudu skupe stanove mogu si priuštiti samo stranci.

– Hrvati biraju stanove od 400 do 500 eura, ako su samci ili u paru, a ako imaju obitelj, oko 800 eura. Među Hrvatima česti su nam klijenti razvedeni muškarci koji traže stan do 500 eura – kaže T. Skorić.

Luksuzni dvosobni stanovi uglavnom se iznajmljuju za 400 do 450 eura, trosobni za 500 do 700 eura, četverosobni od 800 do 1000 eura. Kuće od 350 metara četvornih i više iznajmljuju se za 2000 do 2500 eura.

Veliku ulogu igra i 50 eura

– Ako stan nije lijep i dobro uređen, teško će se iznajmiti. No investicija nije rješenje jer nije sigurno da će se stan uspjeti iznajmiti i donijeti povrat novca – procjenjuje T. Skorić. Najviše najmoprimaca traži manje stanove, do 350 eura.

– Ljudi ne idu u najam ako ne moraju. Imam jedan dobar stan na odličnoj lokaciji za 350 eura koji želi jedan par. No inzistiraju na 50 eura nižoj cijeni. Ljudima i 50 eura igra veliku ulogu – kaže Skorić.

Komentara 20

DU
Deleted user
08:33 22.04.2014.

Hrvati polako kuže da nema vječno sigurno posla, da je gorivo skupo te da se živi u blizini posla. Mobilnost je lakša kad se ima novac a ne stan.

DU
Deleted user
08:30 22.04.2014.

Vecernji kao da Zivi u drugome svijetu

LA
Latz
08:23 22.04.2014.

"Hrvati biraju stanove od 400 do 500 eura, ako su samci ili u paru" ??? Samci --- većina samaca koje znam, a iznajmljuju stanove su u stanovima do 250€ ... kojih 400...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije