Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT I KRIZA Prema novim pokazateljima, u posljednjih godinu dana cijene samo rastu

Cijene hrane, pića i režija su osjetno porasle

22.04.2009.
u 23:00

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, cijena gotovo svih osnovnih živežnih namirnica je porasla. Hrana je poskupjela za 0,1 posto, a bezalkoholna pića za 0,2 posto.

Najčešća kupovina
Kada je u pitanju cijena hrane u ožujku u odnosu na veljaču, poskupjeli su voće za 5,2, povrće za 1,2, riba za 0,7, te šećer, med i slatkiši za 0,3 posto. U skupini bezalkoholnih pića do rasta cijena je došlo kod mineralne vode i voćnih sokova od voća i povrća za po 0,5 posto. Ove proizvode građani najčešće kupuju. Gledajući situaciju u istom razdoblju prošle godine, može se vidjeti da je došlo do značajnih poskupljenja. Nije samo hrana poskupjela.

Prema podacima državne Agencije za statistiku, poskupjele su i usluge u restoranima, kao i rekreacija i kultura. Ako želite držati kućnog ljubimca, i za to ćete morati izdvojiti više novca jer je i u tom segmentu došlo do poskupljenja.

- Vezano uz ostale proizvode i usluge, porasle su cijene sredstava za osobnu higijenu za 0,3 posto, nakita i satova za 0,7 posto i ostalih proizvoda za osobnu higijenu za 0,1 posto - rekli su u Agenciji za statistiku. Broj nezaposlenih u BiH iznosi 491.672 građanina, dok je zaposlenih, prema najnovijim podacima, 726.741.

I dalje veliki deficit
Naravno, BiH i dalje bilježi veliki deficit po pitanju uvoza i izvoza. U ožujku 2009. ostvaren je izvoz u vrijednosti od 436 milijuna KM i uvoz u vrijednosti od milijarde i 27 milijuna KM. U okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH, postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 42,4 posto. U prva tri mjeseca ostvaren je izvoz u iznosu od milijarde i 237 milijuna KM, što je za 21 posto manje u odnosu na 2008..

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije