Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI SUSRETA

Plenković: Cijena otkupa Ine od MOL-a može biti nepremostiva prepreka

Andrej Plenković i Viktor Orban
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2018.
u 22:05

Orban Hrvatsku stavlja tek na četvrto mjesto po cijeni i isplativosti za Mađarsku

Ako se hrvatska i mađarska strana ne dogovore o cijeni otkupa dionica Ine od MOL-a, onda to može postati nepremostiv problem, upozorio je hrvatski premijer Vlade Andrej Plenković govoreći nakon završetka dvodnevnog sastanka država članica Srednjoeuropske inicijative, koju je nesumnjivo obilježio posjet mađarskog premijera Viktora Orbána.

Mađarski premijer, koji je iz Zagreba otišao u ponedjeljak navečer, nakon sastanka s Plenkovićem vrlo je pragmatično izjavio da je, ako Ina i MOL ne mogu skupa, onda bolje da se raziđu te da, ako Hrvatska želi otkupiti dionice Ine, to može učiniti. Naravno, uz odgovarajuću cijenu.

Širi detalji

– Cijena povrata Ine u hrvatsko vlasništvo nije nešto o čemu se može pregovarati preko noći niti je tako jednostavno. Dapače, znamo koliko je to kompleksno i, u krajnjoj liniji, ako se ne dogovorimo o cijeni, onda je to po meni problem koji može biti i nepremostiv jer nitko nije u poziciji da izdvaja više sredstava nego što ih prema nekim procjenama može ili treba izdvojiti – kazao je jučer Plenković.

Vlada, dodao je, ima neke procjene, no to nije dovoljno.

– Ono što varira širi su detalji koji mogu biti važni za uopće energetske kompanije, daljnju perspektivu tih kompanija i globalne trendove. No, u ovom trenutku nismo ništa napravili krivo, dapače, mislim da smo napravili dobro i da je ta činjenica čak pomogla da se određeni procesi i problemi rješavaju konstruktivno. To je bio sadržaj, duh i ton našeg jučerašnjeg sastanka – istaknuo je.

A na tom su se sastanku od Orbána čule i obeshrabrujuće riječi kad je riječ o LNG terminalu u Hrvatskoj i mađarskoj zainteresiranosti za kupnju tog plina. Mađarski je premijer, nimalo slučajno, na to pitanje odgovorio stavljajući u prvi plan nuklearnu i solarnu energiju na koju Mađarska računa, da bi naglasio da je to dugoročna perspektiva.

Potom je ukapljeni plin iz Hrvatske smjestio na nisko četvrto mjesto po cijeni i isplativosti za Mađarsku, iza plina iz Rusije, Rumunjske te Slovačke. Je li to zaokret u odnosu na nekadašnju jaku mađarsku podršku LNG terminalu? Treba dodati i da je u nekoliko krugova natječaja za iskazivanje interesa za zakup terminala odaziv kompanija, pa i mađarskih, bio gotovo nikakav.

Jasne poruke

– Nije to ništa iznenađujuće. Taj je plin skuplji i za sada u tome ne vidimo ekonomsku računicu. No ne bih rekao da Mađarska ne podržava LNG terminal. I dalje traju razgovori i pregovori. I tu je računica jasna: više izvora energenata jamči nižu cijenu – kaže nam izvor iz Mađarske.

Iako LNG terminali u Europi ne rade punim kapacitetom, izgradnja LNG terminala donosi stratešku prednost jer više izvora stvara konkurentnije okruženje. Primjer je Litva koja je gradnjom terminala snizila cijenu plina.

No i dalje ostaje pitanje tko bi kupovao taj plin. Kako je vrlo izravno rekao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, sjever Europe ima svoje kupce, a Hrvatska treba naći svoje u široj regiji.

VIDEO: Ministar Krstičević u Kabulu

Komentara 5

RI
rimac444
22:22 04.12.2018.

Račan je sa svojim kriminalcima prodao Mađarima 25 % + 1 dionica za 500 milinuna $, kada je vrijednost UNA-e sa sirijskim nalazištima bila najmanje 15 milijardi $. Sada kada je INA na koljenima , urušena, opljačkana ... sada ćemoo te ostatke skupo plaćati.

ST
stric5
23:32 04.12.2018.

... neka esdepe plati Mađarima INA-u jer oni su je prodali u zadnjoj godini vlasti račana i ostavili minus u proračunu te godine od 25 milijardi i lagano se sklonili u oporbu žderući "zarađeno" ....

KB
kamilo.bozic
12:49 07.12.2018.

PLENKOVIC JE PRIJA DVI GODINE PRED SAM BOZIC REKAO DA KUPUJE INI IAKO NIJE BILA ZAPRDOJU DABIMU BILO JASNO DANAS DATO TREBA PLATITI PO GAZDINOJ CJENI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije