Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

Cijena autoosiguranja past će kad Hrvatska uđe u Europsku uniju

tehnički pregled
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
18.03.2013.
u 16:09

Preskupi - 
Po cijenama su u Europi ispred nas samo Austrijanci, Švicarci i Talijani.

Prosječna je cijena premije obveznog autoosiguranja u Hrvatskoj već nekoliko godina oko 200 eura. Od 2007., kad je iznosila 189 eura, čak je poskupjela desetak eura. Među europskim zemljama s kojima se uspoređujemo “šiju“ nas samo Austrijanci, Švicarci i Talijani, dok smo, prema podacima HUO-a, bitno skuplji od Francuza, Čeha, Mađara, Poljaka, Slovaka, Ukrajinaca, Bjelorusa, pa čak i Slovenaca kod kojih je u 2011. prosječna premija pala na 174 eura. Mora li biti tako?

Ne istrčavati s cijenama

Ulaskom u EU konkurencija će učiniti svoje, kao što se dogodilo i u Sloveniji gdje su prije nekoliko godina premije dostizale i 220 eura. Na posljednjoj konferenciji Dani osiguranja Gregor Pilgram, predsjednik uprave Generali zavarovalnice, svjedočio je kako je njegova kuća unijela pravu pomutnju na slovenskom tržištu nižim cijenama.

– Ulaskom Hrvatske u EU, država, odnosno Hanfa, neće više imati kontrolu i utjecaj na uvjete osiguranja i tarife. Primjenjivat će se i veće svote pokrića, oko deset puta veće od postojećih. Zapravo je riječ o deregulaciji, a ne liberalizaciji tržišta – kažu u Croatia osiguranju.

Smanjenje cijena, ističu, posebna je želja tržišta u ovim kriznim vremenima.

– Struka govori da trebamo biti oprezni, da ne treba istrčavati s „neodgovornim“ cjenicima. Primjer Grčke pokazuje da posljedice mogu biti stečajevi i nestabilnost na tržištu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti – „prijete“ u CO-u.

Slično se izjašnjavaju i u Allianzu i u Uniqi. Iz Allianza odgovaraju kako je uvijek poželjno da tržište određuje cijenu proizvoda ili usluge i tako će u većoj mjeri nakon liberalizacije biti i s autoosiguranjem.

– Međutim, s obzirom na posebnost ove vrste osiguranja, čiji je cilj zaštita trećih osoba u prometu, oštećenika, ali i vozača, očekujemo da će regulator i nadalje imati važnu riječ – nadaju se u Allianzu. U konačnici je, smatraju, bitno da liberalizirani cjenici autoosiguranja budu korektni prema klijentima te dugoročno održivi.

– Allianz će na tome raditi – poručuju.

Osiguranici zasad sigurni

U Uniqi ne očekuju da će se cjenici premija autoosiguranja promijeniti odmah nakon ulaska Hrvatske u EU, ali prognoziraju da će se u sljedećim godinama ponuda proizvoda proširiti.

– S obzirom na to da se ulaskom u EU povećavaju minimalne ugovorene svote osiguranja, što znači povećanje gornje granice obveze odgovornog osiguratelja iz jednog štetnog događaja, smatramo da nema velikog prostora za pad cijena premije – drže u Uniqi te dodaju da neracionalno smanjenje premije može dovesti do problema u isplatama šteta, što nikome nije u interesu.

U Croatia osiguranju ističu da liberalizacija cjenika ne znači obvezno smanjenje premija osiguranja, a kao primjer navode Austriju koja je nakon liberalizacije povećala cijene i Švicarsku u kojoj je prosječna premija oko 330 eura.

Opiranje osiguravatelja nije neočekivano, no uskoro će konkurencija jače zakucati na vrata, pa će se i usporedbe sa zemljama čiji je standard neusporediv s hrvatskim premjestiti na drugi teren. Mogli bi, primjerice, početi uspoređivati odštete koje za unesrećene u prometu predviđa Zakon o obveznim osiguranjima u prometu. I tu se pokušalo progurati prijedlog koji bi znatno srezao prava osiguranika, no nakon višemjesečne burne javne rasprave, prije nekoliko dana iz procedure ga je povuklo Ministarstvo financija. Osiguranici su sigurni. Zasad.

>>Kod nas i vozačima početnicima bonus, 
u Njemačkoj plaćaju duplo

Komentara 29

XP
xPhoto
16:50 18.03.2013.

O kakvih 200€ pričate, ja sam platio osiguranje 3200kn prošle godine znači 420-430€.

BN
BAT NERVOZA
17:40 18.03.2013.

Dragi moji ja sam ubjedjen da ovi majstori iz EU jedva cekaju da kod nas pocnu prodavat maglu ali naravno po nasim Hrvatskim standardima tako i auto osiguranja. Nista jeftinije moze samo skuplje ili jednako kao do sada...

CK
cuger koji sjedi
16:42 18.03.2013.

ja plaćam 450 eura za auto srednje klase, motor 130kw. i to s 50% bonusa. jel pretjerano ne znam ali mislim da bi trebao imati više od 50% bonusa ako godnama nemaš nesreću..mislim da tu masno zarađuju osiguravatelji..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije