Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena spola

Cijeli život sam se zvala Renato, a sada mi je ime Kiara!

kiara reed, renato jurčević (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/3
18.03.2012.
u 18:00

Iako rođen kao Renato, još je od djetinjstva znao da spol u koji ga svrstavaju nije i onaj koji živi. Zato je prije tri godine odlučio započeti proces transformacije. Ljetos se operirao, sada pije hormone i osjeća se savršeno.

Kiara Reed je završila srednju školu, živi u Ogulinu, ima 21 godinu i nigdje ne radi. Mašta o tome da se preseli barem u Zagreb, ako već ne može ostvariti svoj san i živjeti negdje u Americi. Htjela je najprije biti pjevačica, zatim model, a sad bi joj životna željela bila ostvarena kada bi bila voditeljica na televiziji i imala vlastitu emisiju. Zovu je ogulinska Lady Gaga.

Opis je to djevojke u kojem je nesvakidašnje tek ime kojim se predstavlja. Ime je zapravo još uvijek u procesu ostvarivanja pravog identiteta.

Kiara je zapravo rođena kao Renato, ali to će svoje staro ime za neko vrijeme i na papiru promijeniti jer Renato već odavno ne stanuje u njezinu tijelu. Izbacivala ga je, i izbacuje ga, hormonalnom terapijom. “Nasrnula” je na njega ljetos kada je bila na operativnom zahvatu uklanjanja spolovila. Kaže da je sada, konačno, dobro, da se osjeća čvršće, sigurnije, samouvjerenije i da ne može nitko biti jači od nje.

Unutarnje hamletovanje

– Shvatila sam da od unutarnjeg hamletovanja i onoga biti ili ne biti nema ništa. Nisam se dobro osjećala u svome tijelu. Prije tri godine to sam kazala prijateljicama. Rekla sam im i da želim biti nova osoba. I tako sam ih u priči navela da i same izgovore ono što sam kanila učiniti i što sam željela i od njih čuti. A ja sam već tada odlučila: idem se mijenjati. Najprije psihički pa onda fizički. I na kraju ću postati prava žena – kazuje dok sjedimo u kafiću u gradskom središtu. Sumještani se tu na nju više i ne obaziru. Navikli su, iako će Kiara kazati da se “nađe poneki ogulinski amiš”:

– Kad sam bila Renato, govorili su mi da sam peder. Sad kad sam Kiara, kažu da sam kurva. Da sam pas, valjda bih bila kuja – priča dok licu primiče njegovane ruke. Kiara ima duge umjetne nokte i našminkana je. Ovoga puta bila je brineta duge kose. Odjevena je u tajice i sako, nosi čizme na petu, torbicu i obvezno sunčane naočale:

– Tako mi ljepše izgleda svijet oko mene jer ga slabije vidim – kaže.

Kaže da je rođena ratne ‘91., da je odmah postala maza u obitelji kojoj su svi udovoljavali jer su željeli curicu

– Sad su je i dobili – sa smiješkom kaže.

Kako je rasla obitelj, joj je počela braniti dotjerivanje, suknjice, naušnice, štiklice... Dok je još bila Renato, znala je zaigrati nogomet, ali puno joj je draža bila igra s djevojčicama nego s dječacima:

– Prijateljice bi uzele moje kamiončiće, a ja bih se igrala njihovim barbikama. Mislim da mi je u četvrtom osnovne bilo sve jasno kada sam odjevena u suknjicu u školi otpjevala pjesmu Baby Maje Šuput. Baš sam se dobro osjećala – otkriva.

U višim razredima prebacila se na punk: – Voljela sam slušati Pink. Počela čupati obrve i šminkati se. Prije od ostalih cura u razredu – govori.

Spominje da nastavnici u osnovnoj školi nisu dobro reagirali na njezin izgled i da su je provocirali, ali nije za to odveć marila. Nekako se u to vrijeme bračna zajednica njezinih roditelja raspala. I srednju školu, za hotelijersko-turističkog tehničara, završila je u Ogulinu. Bilo je i tu, kaže, negodovanja i podsmijeha na njezin račun, ali puno manje nego prije pa hvali profesore zbog susretljivosti:

– Nisam mogla zamisliti da u školu dođem bez maskare na trepavicama, šminkala sam se dva sata i iz kuće zato uvijek izlazila tek u pet do osam. Zapisali su me zbog kašnjenja 168 puta i na kraju je razrednica odustala jer je shvatila da pomoći nema – govori.

Pitam je kako je obitelj reagirala na njezinu transformaciju pa se hvali da joj je majka uvijek bila potpora:

– Mama k’o mama. Prihvatila je da je bolje da budem ono što jesam. Ja ne kradem i ne drogiram se. Ja sam samo sve ovo vrijeme pronalazila sebe. Meni je najbolja prijateljica bila samoća, kad bi moji vršnjaci izlazili van, ja bih ostajala sama u kući. Sad na sve to gledam sa smijehom i nije mi važno tko će me kako gledati. Kiara, moj alter ego, jaka je i njezin je moto do kraja, bez milosti – objašnjava.

– A što je s dječjim simpatijama, sadašnjim ljubavima? – pitam.

Tema je to koju bi najradije izbjegla pa kaže tek da je u školi podjednako gledala i dječake i djevojčice:

– Ali uvijek sam bila zaljubljena samo u sebe – kao da se brani.

– Trenutačno u mom životu postoji osoba koju emotivno doživljavam, ali, kao i svaki put, moje su emocije izigrane.

Kiara kaže da se prije bila našla u čudnoj situaciji :

– Ma mene priroda doslovno j... u mozak. Eto, sad kad sam konačno počela živjeti kao žena, osjetila sam da mi se sviđaju žene – smije se

Operacije u Beogradu

Kad se odlučila započeti proces transformacije, Kiara se obratila za pomoć Udruzi Zagreb Pride. Aktivist Marko Jurčić potvrđuje da su je uputili liječnicima čija je pozitivna mišljenja trebala dobiti. Naime, tijekom tog prvog koraka stručnjaci procjenjuju je li osoba koja se odlučila na transformaciju uistinu spremna na to. Sljedeći korak je hormonalna terapija. Muškarci uzimaju estrogen, žene testosteron. U toj fazi počinju biti vidljive i fizičke promjene na koži. Osobe koje i fizički žele ukloniti oznake spola u kojem su rođene tada odlaze na operativni zahvat. Muškarcima se formiraju stidne usne, a mogu im se ugraditi i silikonske grudi. Ženama se od klitorisa rekonstruira penis, vade jajovodi i maternica, uklanjaju dojke. Ali sve to u Hrvatskoj nije moguće učiniti:

– Na operativne zahvate osobe odlaze u inozemstvo, najčešće u Beograd – kaže Jurčić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije