Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snijeg zatrpao solarne panele

Prava snježna idila na Dinari: Pogledajte zadiviljujuće prizore koje je snimio HGSS

Pravi snježni ugođaj na Dinari
Foto: HGSS
1/11
06.01.2021.
u 10:58

U četvrtak će u većini krajeva uslijediti predah od kiše, a oborine će u petak i subotu biti na kopnu

Danas će u većini Hrvatske, uz južinu i za siječanj razmjernu toplinu, biti i sunčanih razdoblja, obilnih pljuskova s grmljavinom, a u gorju snijega. Četvrtak će u većini krajeva donijeti predah od kiše, no u petak će ponovno biti oborina te hladno

U planinama prava zima

Kako piše Dalmacija danas, vremenske prilike na Jadranu zadnjih dana podsjećaju na jesen, no pravi su zimski uvjeti na planinama. Prema jutrošnjim podacima DHMZ-a, na Zavižanu je izmjereno 128 centimetara snijega, u Begovom Razdolju je visina snježno pokrivača 80, Risnjaku 31, Delnicama 28, Pargu 27, Ogulinu 4.

Količina snijega u višim predjelima ovih planina svakodnevno se povećava. To ne čudi jer su kiša i pljuskovi u Dalmaciji posljednjih dana svakodnevna pojava, a u planinama je temperatura malo ispod nule. 

Na Dinari trenutno ne rade automatske meteorološke postaje jer je snijeg zatrpao solarne panele. U nedjelju su na planinarskom skloništu Pume, na 1630 metara nadmorske visine boravili članovi HGSS-a. 

Foto: HGSS

“Krenuli smo na Dinaru do planinarske kuće Pume. Dalje od toga i nije bilo nekog smisla, ionako se ništa nije vidjelo, oblak je potpuno prekrio planinu. Kao nagrada za trud bila je kuća okovana ledom, kao prizor iz kakve bajke i onih nekoliko minuta kada su se oblaci razmakli i vidjelo se daleko, daleko”, komentirao je član HGSS-a prizor koji je vidio na našoj najvišoj planinama, piše Dalmacija danas.

U nastavku tjedna snijeg moguć i u nizinama, uključujući i Banovinu

U nastavku tjedna novi snježni pokrivač u gorju je siguran, a moguć je i u nekim nizinama. Primjerice, u Banovini već u petak, no vjerojatnije u nedjelju. Osim pada temperature zraka, dodatnom osjećaju hladnoće pridonosit će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana bura, uglavnom na sjevernom dijelu ponegdje i s olujnim udarima, piše HRT.

Srijeda će u istočnoj Hrvatskoj početi pretežno oblačnim vremenom. Tijekom dana slijedi razvedravanje uz slab do umjeren južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, a najviša poslijepodnevna oko 8 °C. Razmjerno toplo za početak siječnja bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali manje nego na istoku. Uz promjenljivu naoblaku povremeno malo kiše može pasti rano ujutro, ali u Banovini i Posavini ponovno i navečer, prognozira Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Jugozapadni vjetar puhat će i na sjevernom Jadranu, većinom umjeren. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će padati kiša, a u oblačnijem gorju i snijeg. Temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici od -1 do 5 °C, na moru većinom od 5 do 11 °C. Promjenjivo će biti i u Dalmaciji. Popodne će oborina biti rjeđa, a i slabjet će do tada umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom između 2 i 8 °C, a na obali i otocima od ujutro ponegdje 6 °C do poslijepodne i 13 °C. Podjednaka temperatura zraka bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz razmjerno vjetrovito i kišovito prijepodne. Poslijepodne postupno smirivanje te slabljenje umjerenog i jakog jugozapadnjaka.

U četvrtak će u većini krajeva uslijediti predah od kiše. Uz umjerenu do jaku buru na sjevernom Jadranu će se i u petak te veći dio subote zadržati uglavnom suho, dok će u Dalmaciji, uz slabu do umjerenu buru, naoblaka biti promjenjiva i povremeno će padati kiša.

Oborine će u petak i subotu biti na kopnu. Uz pad temperature zraka većinom će padati snijeg, a uglavnom u Podunavlju te osobito u unutrašnjosti Dalmacije kiša. Osim tih oborina od petka, vozačima bi mogla biti korisna i informacija o čestoj magli po nizinama u četvrtak, prognozirala je Kristina Klemenčić Novinc.

VIDEO Mještani Mečenčana u strahu zbog rupa koje se otvaraju pokraj kuća

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije