Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari lisac nadmudrio Trumpa

Cijeli svijet slavi Junckera

Donald Trump i Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.07.2018.
u 11:58

Trump i Juncker dogovorili su da ipak neće uvoditi najavljene dodatne carine te da će smanjiti američki trgovinski deficit s Europom

Spektakularne najave, ali bez detalja. Američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prekjučer su održali važan sastanak o trgovinskoj razmjeni između dviju strana koje su bile na rubu trgovinskog rata te su najavili da će krenuti prema nultim stopama carina, barijera i subvencija što bi trebalo pomoći slobodnoj međunarodnoj trgovini. Trump je obećao da neće povećavati carine za autoindustriju.

Velik dan

Europska unija uz to je pristala kupovati više američke robe, uključujući i prirodni plin, kako bi se smanjio veliki deficit koji u robnoj razmjeni američka strana ima u odnosu na europsku.

– Ovo je vrlo velik dan da slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik – komentirao je Trump.

Donald Trump i Jean-Claude Juncker
1/7

Dogovoreno je da neće biti novih eskalacija u trgovinskim odnosima te da se nove carine zasad neće uvoditi, uključujući i one na automobile. Uz to, dodali su da će riješiti carine na aluminij i čelik koje je uveo Trump.

Iako su oba lidera nakon sastanka bili vrlo zadovoljni, nisu govorili o brojkama. A ni o prošlosti. Jer samo koji dan prije jedni u drugima nisu baš prepoznavali saveznike. Trump je govorio da mu se lakše sporazumjeti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nego s vječnim saveznicima iz zapadne Europe, a europski dužnosnici javno su izražavali skepsu da se s ovom američkom vladom može uspješno surađivati. Trump je 1. lipnja uveo carine na uvoz europskog čelika i aluminija, na što je tri tjedna kasnije Unija uzvratila osvetničkim carinama.

Kako su Trumpa proglašavali protekcionistom, što je u njegovoj Republikanskoj stranci teška optužba, više je puta naglašavao da je za slobodnu trgovinu, ali pod poštenim uvjetima. Obećanja koja mu je dao Juncker očigledno su ga uvjerila da će dobiti što hoće. No, zadovoljni su i u Europi, koja se pokazala kao igrač predaniji globalnoj razmjeni bez ograničenja.

“Postignut je iskorak kojim će se izbjeći trgovinski rat i sačuvati milijuni radnih mjesta! Izvrsno za globalno gospodarstvo!”, napisao je na Twitteru Peter Altmeier, ministar gospodarstva u vladi njemačke kancelarke Angele Merkel. No, možda je najbolji sažetak dogovora dao sam Juncker koji je rekao “došli smo dogovoriti se i dogovorili smo se”.

Ovo nije uspjeh

Juncker je diljem ne samo europskog kontinenta dobio pohvale zbog načina na koji je šarmirao Trumpa, čak i poljupcima, po kojima je postao poznat.

“Juncker zna kako ukrotiti Trumpa”, napisao je austrijski Der Standard.

“Stari je lisac pokazao da diplomacijom može pronaći izlaz i iz najtežih političkih situacija”, dodaje list.

No, neki su analitičari skeptični.

– Izbjegavanje katastrofe nije uspjeh. Mislim da smo vidjeli nastavljanje osnovnog dijaloga. Važno je to što su dogovorili zajednički pristup u odnosima s kineskim trgovinskim praksama. Bilo bi pozitivno vidjeti da daju zajedničke izjave u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kojih već neko vrijeme nema. Ali, mi koji se brinemo o redu uspostavljenom na pravilima u globalnoj trgovini, još uvijek ne možemo otrčati pobjednički krug – jasan je Bart Oosterveld iz Atlantskog vijeća iz Washingtona.

I Fox TV protiv Trumpa

I dok su gotovo svi američki mediji prozivani za pristranost u korist Demokratske stranke, Fox News godinama povezuju s republikancima te mu imputiraju preveliku naklonost prema Donaldu Trumpu. No, kako CNN-ovoj novinarki Kaitlin Collins nije bio dopušten ulazak na konferenciju za novinare nakon sastanka Trump – Juncker zato što je američkog predsjednika pitala o nedavnom susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i o odnosu sa svojim bivšim odvjetnikom Michaelom Cohenom, Fox News solidarizirao se s konkurentskom kućom.

– Fox News po tom pitanju čvrsto stoji uz CNN – rekao je predsjednik Fox Newsa Jay Wallace.

Bijela kuća nazvala je pitanja koja je Collins postavila “neprikladnima”, što je CNN, uz podršku kolega iz Foxa, odbacio.

Donald Trump na NATO summitu

Donald Trump i Jean-Claude Juncker
1/16

Komentara 43

DU
Deleted user
12:08 27.07.2018.

.......Europska unija uz to je pristala kupovati više američke robe, uključujući i prirodni plin, kako bi se smanjio veliki deficit koji u robnoj razmjeni američka strana ima u odnosu na europsku.........kako li ga je samo nadmudrio.

FI
Fikreta
12:43 27.07.2018.

Trump je postigao što je htio. Tko je tu koga nadmudrio. Jbt ovi Soroševi novinari potpuno ispranog mozga ne znaju zbrojiti 2+2

DO
Dolinski
12:06 27.07.2018.

... ili je zapravo Trump nadmudrio Junckera, jer Trump je ipak taj koji je uopće načeo temu carina i sad je prihvaćen neki ustupak prema Amerikancima i od strane EU (i pri tome su u EU sretni jer misle da su nadmudrili Trump-a)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije