Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE SVE DOĆI

Cijela država će pozdraviti Papu. Svijet danas uz BiH

Sarajevo
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
06.06.2015.
u 07:00

Što nakon što zrakoplov kojim će Papa doletjeti dotakne pistu zračne luke u Sarajevu

Pojedinosti i detalji vezani uz današnji posjet pape Franje BiH posebno su zanimljivi i kroz osobe koje će ga dočekati. Na svim lokacijama je planiran odbor za doček. Večernjak otkriva detalje koje će se događati nakon što zrakoplov kojim će papa Franjo doletjeti dotakne pistu sarajevske zračne luke.

Pojedinosti oko dočeka

Naime, nakon što iziđe iz zrakoplova, Papu će dočekati član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luigi Pezzuto. U zračnoj luci će također biti i izaslanstva BiH i Vatikana. U izaslanstvu BiH i Vatikana bit će ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč, veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, ministrica financija Vlade FBiH Jelka Milićević, premijer Sarajevske županije Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, tajnik Nuncijature Joseph P. Antony, tajnica Odbora za doček Svetog Oca Tonka Krešić i tajnik kardinala Branko Jurić.

Prema saznanjima, na dočeku će biti vojnik sa zastavom i postrojba Oružanih snaga BiH. Predviđeno je da na dočeku bude i 144 mladih u narodnoj nošnji iz cijele BiH. Nakon zračne luke, svečana kolona će se uputiti prema zgradi Predsjedništva BiH gdje će biti upriličen ceremonij svečanog dočeka uz vojne počasti, što prate predaja raporta, pozdrav zastavi, smotra počasne čete te intoniranje himni Vatikana i BiH. Papu Franju će pred zgradom Predsjedništva dočekati predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Nakon toga uslijedit će predstavljanje izaslanstava BiH i Vatikana. Na čelu izaslanstva BiH koje ima 17 članova bit će Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, dok će se izaslanstvo Vatikana, koje ima 13 članova, predstavljati između ostalih kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, kardinal Vinko Puljić, kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promoviranje jedinstva kršćana mons. G. Angelo Becciu, zamjenik državnog tajnika, Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, prof. Patrizio Polisca, osobni liječnik Svetoga Oca... Izaslanstvo BiH predstavljat će članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, te Bariša Čolak, predsjedatelj Doma naroda PSBiH, Šefik Džaferović, predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH, Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Safet Softić, drugi zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH.

Nakon dočeka ispred zgrade Predsjedništva, gdje će papu Franju moći pozdraviti i okupljeni građani koji će se nalaziti preko puta zgrade, Papa Franjo će razgovarati s članovima Predsjedništva. Obratit će se papa Franjo i predsjedatelj Mladen Ivanić. Nakon završetka razgovora papa Franjo će u pratnji članova Predsjedništva BiH ispred zgrade pustiti iz kaveza golubove i okupljenim građanima uputiti pozdrav “Mir vama!”, sjesti u papamobil i uputiti se prema stadionu Koševo. Nakon ulaska na stadion papa Franjo papamobilom će obići vjernike atletskom stazom i pozdraviti ih. U 11 sati započet će misa.

Susret s mladima

Nakon završetka euharistijskog slavlja papa Franjo se procesijski vraća u sakristiju na ulazu u stadion, nakon čega će se uputiti prema Veleposlanstvu Vatikana na svečani ručak i susret s biskupima iz BiH. Kako papa Franjo voli ponekad mijenjati protokol, mnogi očekuju kako će se nakon ručka pješice spustiti do sarajevske prvostolnice na susret sa svećenicima i redovnicima i redovnicama gdje će ga dočekati rektor katedrale mons. Ante Meštrović i katedralni župnik vlč. Marko Majstorović. Kako je za taj susret prijavljeno više od 1400 svećenika i redovnika i redovnica, u katedralu neće moći svi ući unatoč što su prije tjedan dana uklonjene sve klupe. Prema saznanjima pjevat će Katedralni zbor. Nakon katedrale sljedeće odredište je Franjevački međunarodni centar gdje će biti upriličen ekumenski i međureligijski susret, a susretu će nazočiti metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, reis-ul-ulema Husein efendija Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci. Planirano je i obraćanje pape Franje, te zajednička molitva. Zadnja institucija koju će papa Franjo posjetiti je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. gdje će ga čekati oko 4000 mladih. U Centar će moći ući samo 800 mladih, a spreman je i poseban program. Nakon toga, Sveti Otac će se uputiti prema zračnoj luci gdje će biti upriličen svečani ispraćaj.

Komentara 4

DU
Deleted user
07:34 06.06.2015.

E moj Papa Franjo ostavio je cijeli katolički zapad braću Hrvate na cijedilu i u ovom ratu a da nepričam za vrijeme turskog carstva. Šta ćete nam sada kada nas više i nema. Trebali ste pomoći kad je trebalo a sad adioooo.... trunemo po bauštelama po cijelom svijetu. Žalosno, stići će i zapad ono što je nas,, pomalo ali sigurno..

ST
Startrack
08:07 06.06.2015.

NIje mi jasno sta treba papi dase zvalaci po vuko... . Ko zna hoce li prezivit to.

DU
Deleted user
07:49 06.06.2015.

Ja zaista ne znam i nesvacam,zasto nasu drzavu zaobilazi,i pitam se dali smo mi Hrvati zaista katolici,ili se samo smatramo takvima,pa nasi su mnogu duznosnici bili kod Pape racunajuci i novu presjednicu drzave Kitarevicku,a on iz inata ode u jos jednu nama susjednu drzavu,gdje katolika skoro pa i nema,mozda su to dugorocni Franciskovi planovi,ali zasto Hrvatske nema u tim planovima,mislio sam da odemo danas u Sarajevo,ali ni je vrjedno truda..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije