Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNO RUGLO Zaštićena zgrada bivše tiskare u Krešimirovoj ugrožava već 20-ak dana

Cigle s ruševine u centru Broda prijete prolaznicima

27.01.2009.
u 17:15

Zgrada bivše tiskare Plamen u slavonskobrodskoj Ulici Petra Krešimira IV. od starosti se prije dvadesetak dana urušila do temelja i danas predstavlja opasnost za pješake i bicikliste koji svakodnevno prolaze kraj nje. Kako ruševina nije ograđena zaštitnom ogradom, svaki malo jači vjetar mogao bi razasuti cigle i žbuku koja visi sa starih, natrulih greda i zasuti ih na nekog od prolaznika.

Preveliki zahtjevi
– Još prije pet godina planirao sam renovirati taj objekt i staviti ga u funkciju, ali Konzervatorski odjel je za obnovu zgrade koja se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih objekata propisao uvjete koje jednostavno nisam mogao ispuniti. Zgrada se nalazi u zaštićenoj gradskoj jezgri i prilikom njenog obnavljanja potrebno je vratiti ju u prvobitan izgled, kako je izgledala u vrijeme kada je sazidana, početkom prošlog stoljeća.

Nisam imao novca i ništa nisam mogao napraviti, a zgrada se u međuvremenu urušila do temelja – kaže vlasnik kuće Živko Bandić, koji je nakon urušavanja mogao samo ukloniti cigle popadale po pješačkim stazama. Kako tvrdi, sada se boji i za sudbinu dvorišne zgrade koja je također u ruševnom stanju.

Krov se već urušio u unutrašnjost, a noću se u toj ruševini okupljaju narkomani i huligani. Ako se i dvorišna zgrada uruši mogla bi oštetiti okolne građevine, ili bi, što je još gore, netko mogao pritome i stradati. Bandić bi, kako kaže, najradije sam srušio dvorišnu zgradu, ali strojevima ne može prići do nje jer mu je na putu ruševina glavne kuće koja je pod zaštitom konzervatora.

Prema tvrdnjama Ministarstva građevine i prostornog uređenja, bila zgrada pod zaštitom konzervatora ili ne, Grad je dužan osigurati siguran pristup i boravak na javnom prostoru, i osigurati da ne dođe do nesreće.

Najbolje daske
Budući da je zgrada u Krešimirovoj ulici zaštićeni objekt, sada se, prema zakonu, čak ni cigle popadale s pročelja razrušene zgrade ne smiju odvesti na smetlište već ih treba konzervirati i eventualno upotrijebiti u obnovi zgrade, ali ruševina se može ograditi zaštitnom ogradom.

– Već smo izdali nalog vlasniku zgrade da osigura ruševinu i nešto je već odrađeno. Uklonjene su cigle i grede koje su popadale na pješačku stazu i smetale u prolasku pješaka, ali to je tek prvi dio poslova koje treba odraditi. Iduća stvar koju dogovaramo s vlasnikom je postavljanje zaštitne ograde oko ruševine kako komadi cigle ili žbuke slučajno ne bi pali na prolaznike.

To je najbolje izvesti ogradom od krutog i tvrdog materijala poput dasaka, a ne provizorno zagraditi platnom, jer na ovako prometnoj ulici platnene se ograde vrlo brzo unište i izgube svoju funkciju. U svakom slučaju, pomoći ćemo Bandiću da se ukloni opasnost za prolaznike kako god budemo mogli – kaže Josip Bodrožić-Đakić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije