Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAGA VOLJE

Cigarete zamijenila žvakama i osvojila tri tisuće kuna

Foto: Privatna arhiva
1/2
14.04.2021.
u 23:12

Ivana Tomić pobijedila je na natječaju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a da se odrekne pušenja, nagovorila ju je kći

Požežanka Ivana Tomić pobjednica je jedinstvenog natječaja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije “Pušenje odbaci, lovu nabaci”.

Na natječaj je bilo prijavljeno 49 kandidata, od kojih je korizmu bez duhana uspješno izdržalo njih 38. Sudjelovali su strastveni pušači koji su morali mjesec dana apstinirati od duhana i nikotina, a njihovu ustrajnost nadgledali su članovi obitelji. Ivana, inače računovotkinja u jednoj požeškoj ustanovi, na natječaj se prijavila na nagovor svoje kćeri.

Pušila 20 godina

– Da kći nije bila tako uporna, vjerojatno se ne bih prijavila. Ali ona mi je sve vrijeme govorila “ajde, mama, probaj”, pa sam je na kraju poslušala. Ona je ta koja je bila motivacija svega ovoga – kaže Ivana.

Foto: zvonimir ferina

Pobjednica natječaja rano je postala ovisna o nikotinu. Iza nje je već 20 godina aktivnog pušačkog staža. Dnevno je znala popušiti i kutiju i pol, no sada je to iza nje. Kako sama kaže, najteže joj je bilo prilikom jutarnje kave, koja joj je inače nezamisliva bez cigareta.

Znalo se dogoditi da ode na posao a da prije toga nije popila kavu, pa ju je onda cijeli dan boljela glava. Suprug joj je također pušač, no ga je ona tjerala van svaki put kad bi zapalio. Dobio je, kaže, zabranu pušenja u kući, pa je automatski i kuća ljepše mirisala. Pobjedi se nije nadala, a uz potporu obitelji najviše su joj pomogle – žvakaće gume!

– Moram priznati da sam u ovom periodu prožvakala dosta žvaka. Dok je trajala akcija, tukla sam dnevno po tri paketa. Sad malo manje, ali i dalje žvačem, tako da mogu reći da sam cigarete zamijenila žvakama – poručila je Ivana kroz smijeh, izrazivši pritom uvjerenje da će nastaviti s apstinencijom i da će izdržati.

Mjesec dana apstinencije

Za akciju “Pušenje odbaci, lovu nabaci” prijaviti su se mogli svi zainteresirani kandidati koji su bili spremni testirati snagu volje i najmanje mjesec dana apstinirati od cigarete. Uvjet je da su svakodnevni pušači ili korisnici duhanskih proizvoda, s barem godinu dana pušačkog “staža”. Cilj akcije je potaknuti nikotinske ovisnike da prestankom pušenja odaberu novi, zdraviji životni put te ujedno “podebljaju” svoje lisnice smanjenjem izdataka za duhan. Dobitnik se izvlači ždrijebom, a pored najsretnije pobjednice Ivane, koja je na kraju osvojila darovni bon od 3000 kuna, utješne nagrade u vrijednosti od 750, odnosno 50 kuna dobili su i svi ostali sudionici.

– Analizirali smo šest do sada održanih natječaja i utvrdili kako je svaki peti od tristotinjak prijavljenih kandidata trajno apstinirao, što je izvrstan rezultat – istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević. 

 

Ako imate ovakve simptome kod bolova u trbuhu, obavezno posjetite liječnika!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije