Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testiranje u HZJZ-u

U tri od deset usnika za e-cigarete količina olova nedopuštena

cigarete
Foto: CHROMORANGE/DPA/PIXSELL
19.08.2017.
u 20:06

Razine toksičnih tvari u aerosolu poput olova, kroma, nikla i formaldehida mogu doseći i više razine od onih u duhanskom dimu

Od deset usnika za elektroničke cigarete koje su ispitali u nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u tri je utvrđena nedopuštena količina olova, dok je u pet elektroničkih cigareta količina nikotina bila iznad dopuštene.

Iz Zavoda napominju da, dok je trajalo istraživanje, nije bila zakonski postavljena granica od maksimalnih 20 miligrama nikotina po mililitru tekućine.

– Tipičnom uporabom e-cigarete razine i broj poznatih toksičnih tvari i spojeva u aerosolu ipak su bitno niži nego u duhanskom dimu konvencionalnih cigareta. No, razine nekih toksičnih tvari u aerosolu poput olova, kroma, nikla i formaldehida kod različitih proizvoda mogu se jako razlikovati, pa čak doseći i više razine od onih u duhanskom dimu.

S obzirom na relativno nedavnu pojavu e-cigareta, dokazi o njezinu utjecaju na razvoj mnogih bolesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama ili čak desetljećima; međutim, dokazi koji se temelje na procjeni kemijskih spojeva u otopinama i aerosolu iz e-cigarete upućuju na potencijalnu citotoksičnost nekih otopina (koncentracija i broj različitih okusa u otopini), što bi trebalo izazvati zabrinutost i oprez radi uporabe e-cigareta kod trudnica – napisali su iz HZJZ-a.

Što se tiče usnika, spomenuta tri neispravna primjerka s hrvatskog tržišta izrađena su od kopolimera, nehrđajućeg čelika te jedan od kombinacije tih dvaju materijala.

Komentara 1

RO
robertbruckner
20:25 19.08.2017.

boli me dupe za olovo i cigarete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije