Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lideri na meti

CIA prikupljala viceve o SSSR-u. Pročitajte neke od najsmješnijih

Berlin
Foto: Reuters/Pixsell
24.09.2018.
u 21:30

CIA je deklasificirala viceve koje su pričali građani Sovjetskog Saveza i koji su Amerikancima pokazivali javno mnijenje u SSSR-u

Amerikanac kaže Rusu da je SAD toliko slobodna država da može stati ispred Bijele kuće i vikati: ‘Nek Ronald Reagan ide kvragu’. Rus mu odgovori: To nije ništa, i ja mogu stati ispred Kremlja i vikati: ‘Nek Ronald Reagan ide kvragu. Ovo je jedan od viceva koje su među sobom pričali građani Sovjetskog Saveza na kraju hladnog rata, a prije nekoliko dana američka obavještajna služba CIA deklasificirala je listu viceva koje je skupljala u tom vremenu.

Nije točno poznato zašto su skupljani, ali zapadni su mediji pretpostavili da je to bilo zbog toga što nisu postojala ispitivanja javnog mnijenja u totalitarnoj zemlji pa nije bilo lako doći do stvarnog mišljenja koje su Sovjeti imali o svom režimu.

Ovaj je ispričani navodno došao i do Reagana kojem se toliko dopao da ga je sam počeo pričati. S druge strane, i sam je Mihail Gorbačov bio meta viceva.

“Radnik koji je čekao u redu za dućan s alkoholom kaže: ‘Dosta mi je, čuvajte mi mjesto, idem upucati Gorbačova.’ Vratio se dva sata kasnije u red. ‘Jesi li ga upucao?’, pitaju ga. ‘Ne, tamo je red još dulji nego ovdje’”, glasio je drugi na toj listi.

Vicevi pokazuju sposobnost običnih građana vrlo neslobodne zemlje da održe dobru atmosferu među sobom, pod uvjetom da ih nitko ne čuje.

“Uđe čovjek u dućan i pita: ‘Nemate uopće mesa?’. ‘Ne’, kaže mu prodavačica, ‘mi nemamo ribe. Dućan preko puta nema mesa’”, još je jedan vic o sovjetskom standardu.

Staljin, Gorbačov, Hruščov, Lenjin, Brežnjev... nije bilo sovjetskog lidera s kojim se sovjetski građani, zapravo žrtve tih lidera, nisu našalili.

VIDEO Obitelj pretraživala rijeku pa se šokirali kad su vidjeli što su izvukli

 
Ključne riječi

Komentara 27

MI
miso
22:45 24.09.2018.

U ono vrijeme učenici su morali svaki odgovor početi s izrekom "Zahvaljujući Lenjinu i partiji ..." i nakon toga točno odgovoriti. Tako pita učitelj, koji je najveći grad u Rusiji?. Uučenik odgovara: "Zahvaljujući Lenjinu i partiji - Moskva". ... AA tko ima nasnažniju armiju na svijetu? Učeik odgovara: "Zahvaljujući partiji i Lenjinu - SSSR" . .. A onda dođe pitanje: Reci ti nama koliko je sati? Učenik odgovara: "Zahvaljujući Lenjinu i partiji - nemam sat". ...

DU
Deleted user
21:51 24.09.2018.

Pita ruski oficir vojnika da li krokodil može letjeti. Ovaj kaže ne i oficir ga ustrijeli. Pita dugoga isto pitanje, a on veli možet, nu tak visako i pokaže do gležnja.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
00:06 25.09.2018.

Dobar je kad Mujo ( nije EU JANEZ nego jedan drugi ) ulazi u pekaru i pita ga prodavačica " želite kilu belega anpak črnega kruha " ? - " Ajd ba daj kilu anpaka " !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije