Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENO

Churchill je nagovarao Amerikance da bace atomsku bombu na SSSR

Staljin, Truman i Churchill
Foto: Yevgeny Khaldeinull/DPA/PIXSELL
10.11.2014.
u 18:42

U dopisu FBI-jeva agenta otkriva se da je Churchill napad na SSSR smatrao jedinim načinom za spas civilizacije

Winston Churchill poticao je SAD da nuklearnim oružjem napadne SSSR nakon Drugog svjetskog rata. Tako barem stoji u dopisu FBI-jeva agenta koji je objavljen u knjizi nagrađivanog istraživačkog novinara Thomasa Meiera "Kad lavovi riču: Churchillovi i Kennedyjevi", prenosi Daily Mail.

Velika Britanija i SSSR su bili saveznici u Drugom svjetskom ratu, kada je Churchill bio britanski premijer. Međutim, Churchill je nakon pobjede nad nacizmom vidio komunizam kao novu prijetnju svijetu, a u dopisu stoji da je napad na SSSR smatrao jedinim načinom za spas civilizacije. Kao rješenje je predlagao bacanje atomske bombe na Kremlj.

U dopisu se navodi kako je Churchill 1947. godine, dvije godine nakon odlaska s mjesta premijera, republikanskog senatora Stylesa Bridgesa nagovarao da uvjeri tadašnjeg predsjednika SAD-a Harryja Trumana da napadne SSSR.

"Churchill je ustvrdio da će, ako se to ne učini, Rusija napasti SAD za dvije ili tri godine, kada bude imala atomsku bombu, te bi civilizacija bila uništena ili unazađena za mnogo godina", navodi se u dopisu.

Komunistička sila tek je 1949. godine izvela prvo uspješno testiranje vlastite atomske bombe te se u slučaju napada najvjerojatnije ne bi mogla obraniti. Autor knjige Meier smatra kako je nuklearni napad za Churchilla bio samo nastavak normalnog ratovanja sve dok nije shvatio da nuklearno oružje nanosi puno više štete. Nakon što je ponovno postao premijer 1951. godine više nije spominjao nuklearni napad protiv SSSR-a, kaže Meier.

Komentara 34

Avatar vitez
vitez
21:12 10.11.2014.

A predao je 200 tisuća Hrvata u komunističku klaonicu na Bleiburgu! E, moji Englezi...

RA
ranko75
21:38 10.11.2014.

Englezi su najpodmuklija nacija.Koliko su revolucija po svijetu samo napravili,to jest organizirali.Oni su organizirali i onu 1917 u Rusiji,27 ozuljak u Jugoslaviji je njihovo maslo (trebao im neko tko ce umjesto njih ginuti u borbama sa nijemcima,poslije su nagovorili Hitlera,preko Rudolfa Hesa da se prebaci sa njih na SSSR, onda su ubili Hesa u zatvoru da to ne bi rekao,vodili su opijumski rat 2 puta protiv Kine, prvi put sami,a drugi put sa francuzima, da bi vojnom silom natjerale Kinu da mogu slobodno na teritoriji Kine kinezima prodavati drogu,nisu htjeli bombardirati prugu koja vodi u Jasenovac, da bi u NDH cim vise pobili,da bi poslije mrznja bila veca.Sa tim ciljem su predali one iz Blajburga,inace pjesadijski su tako malo ratovali da su Jugoslavenski partizani vezivali za sebe Hitlerovih snaga, koliko englezi i SAD skupa, ali su krvnicki bombardirali i Beograd i druge gradove po Srbiji, Zadar i Pulu u Hrvatskoj i Maribor u Sloveniji mnogo zesce i teze nego sto je to radila Njemacka.

Avatar abcd
abcd
22:07 10.11.2014.

Notorni alkoholicar i ratni zlocinac. Ako se vec treba negdje baciti, London bi bio idealno mjesto. Nitko ih ne bi zalio koliko su zla posijali po svijetu ti Englezi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije