Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Chicaška nadbiskupija isplatila 80 milijuna dolara žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja

Foto: GettyImages
18.09.2019.
u 07:29

"Novac ne liječi, on neće ukloniti bol", rekao je odvjetnik jedne od žrtava. "No reći istinu i znati da si učinio nešto što će pomoći drugoj djeci, to pomaže", dodao je.

Amerikanac koji je kao dijete bio žrtva svećeničkog spolnog zlostavljanja pozvao je u utorak druge žrtve da prekinu svoju šutnju a njegovi su odvjetnici otkrili podatak da je nadbiskupija Chicaga isplatila 80 milijuna dolara za te slučajeve spolne zlouporabe.

"Znam da ima još mnogo žrtava koje šute i pate. One moraju prekinuti šutnju", rekao je na tiskovnoj konferenciji Joe Iacono koji kaže da ga je kao jedanaestogodišnjaka spolno zlostavljao svećenik u njegovoj župi. Njegov odvjetnik Jeff Anderson rekao je da je Chicaška nadbiskupija u zadnjih dvadesetak godina isplatila 80 milijuna dolara 160 žrtava. Optuženo je bilo 48 svećenika. Zlostavljači su razriješeni službe, dodao je.

Nadbiskupija nije bila dostupna za komentar na upit agencije France Pressea.

"Novac ne liječi, on neće ukloniti bol", rekao je Anderson. "No reći istinu i znati da si učinio nešto što će pomoći drugoj djeci, to pomaže", dodao je.

Katolička crkva u Americi je od izbijanja krize početkom 2000-ih isplatila više od 3 milijarde dolara u izvansudskim nagodbama, objavila je nevladina organizacija Bishop Accountability.

Ključne riječi

Komentara 12

KI
kimi
10:51 18.09.2019.

Možda ću ispasti glup ali moram da pitam, odakle tolika lova crkvi čija je jedna od osnovnih propagiranih vrednosti skromnost i umerenost???

SC
Santo_CavernicoIo
13:27 18.09.2019.

Kakve su pravne mogućnosti da se ta crkva zabrani?

MA
Malenkost
16:52 18.09.2019.

U nedavno objavljenoj i predstavljenoj studiji o zlostavljanju djecaka clanova djecijeg zbora "Regensburski Domski Vrapcici" ili "Regensburger Domspatzen" 547 djecaka je zlostavljano fizicki, psihicki i seksualno. Ukopno je Dom (Crkva) platio 4 Miliona € odstete, najmanji iznos je bio 2.5000 € a najveci 25.000. Psihijatri su analizirali djelovanja Svecenika, medu njima i brat Pape Bendikta, te zakljucuju da nitko od Svecenika nije imao pedagosku obuku. Nasilje nad djecacima je bilo mnogo surovije nego je to bilo uobicajeno u drustvu u ta doba, mnogima od Svecenika psihijatri su atestirali i surovost kod nasilja s crtama psihoze. Amen. Oh Svemoguci, dargi i milosrda puni Boze! zasto nisi zastitio djecu od nasilnika Svecenika, zasto Svemoguci i Milosrdni Boze nitko od Brace Svecenika nikad se suprostavio nije i sprijecio nasalinike, zasto Dragi i Svemoguci te milosrda puni Boze si ostavio nemocne u teskim trenutcima, zasto su nasilnici izgubili strah od tvoje Svemoci !? smijem li ja to uopce pitati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije