Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza vlasti

Četvrtak je dan D: pad ili ostanak ministra Marića

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.05.2017.
u 14:10

SDP je u proceduru uputio i zahtjev za razrješenje tri HDZ-ova potpredsjednika Sabora kako bi i tako HDZ-u onemogućili preslagivanje

Kriza Vlade jučer nije bila ni blizu rješenju, među saborskim zastupnicima vladala je vidljiva nervoza, a rasplet je odgođen za četvrtak ujutro, za kada je predsjednik Sabora najavio glasovanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića. Tada bi trebalo biti jasno kako Sabor diše i je li HDZ išta bliže stvaranju nove saborske većine. Istovremeno, Vladimir Šeks, savjetnik premijera Plenkovića, jučer je u Temi dana HRT-a dao naslutiti da će premijer četiri nova ministra, umjesto smijenjenih mostovaca, potražiti u idućih 30 dana, što bi, rekao je Šeks, bio razuman rok.

 

Šeks je napomenuo da premijer ne može istog trenutka doći do novih ministara jer to zahtijeva konzultacije, pa mu treba razborito vrijeme. To implicira da bi HDZ novu saborsku većinu, ako uspije, formirao u idućih mjesec dana. Šeks jučer nije tvrdio da HDZ ima potrebnu većinu nego je rekao da će se to utvrditi kada se bude glasalo o povjerenju novim ministrima. Šeks zadnjim izlazom smatra opciju da se Sabor u četvrtak samoraspusti.

Plenković se skrivao

Premijer Andrej Plenković i većina ministara jučer su se preselili u saborski Kluba zastupnika HDZ-a. Dok je u sabornici trajala rasprava o tri Mostova zakona – otvaranju arhiva, HNB-u i HRT-u – u Klubu HDZ-a pokušavalo se vrbovati zastupnike za novu većinu na koju bi mogli računati u trenutku glasovanja o Mariću, ali i kod imenovanja novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Da većina još ne postoji, dalo se naslutiti iz činjenice da su u Klub pozvani nezavisni Marin Škibola i Bruna Esih.

Uz premijera, u vrbovanju zastupnika sudjelovali su i ministri te šef premijerova kabineta Davor Božinović, koji je na hodnicima pokušavao pokazati koliko je blizak s pojedinim zastupnicima, poput Gorana Aleksića iz stranke Snaga koji je
doslovno bježao od njega. Sam premijer jučer je u Saboru izbjegavao medije, a umjesto njega pred
kamere je stao potpredsjednik Sabora Željko Reiner iz čije se izjave također da naslutiti kako HDZ i dalje nema većinu. Dok je pokušavao objasniti kako je ključno da predsjednik Sabora Božo Petrov ode jer nakon 79 potpisa za svoju smjenu više nema legitimitet, od njega se tražilo da objasni ima li Vlada legitimitet ako nema većinu. – Ima li HDZ u ovom trenutku većinu ili ne, uopće nije pitanje, to je sad irelevantno.

Niz država ima manjinske vlade, nisu sve stranke članovi Vlade, ali je podupiru. Možda je i to opcija – objašnjavao je Reiner. Gotovo cijelo prijepodne u sabornici se pokušavalo proširiti dnevni red zbog brojnih stanki tijekom kojih je HDZ tražio odlazak Petrova, a ostali govorili o krizi Vlade. SDP, koji se počeo sukobljavati i među sobom, u proceduru je tako uputio i zahtjev za razrješenje triju HDZ-ovih potpredsjednika Sabora kako bi i tako pokušali onemogućiti HDZ-ovo preslaganje.

Naime, ne uspije li HDZ nakon rušenja Bože Petrova na njegovo mjesto instalirati Jandrokovića, Sabor više ne bi mogao zasjedati jer, prema Poslovniku, umjesto predsjednika sjednice mogu sazvati trojica potpredsjednika (od ukupno njih pet). To bi značilo ustavnu krizu. Podijeljen SDP SDP-ovci su se podijelili oko potpore Petrovu pa je nekoliko njih, među kojima su Orsat Miljenić, Zdravko Ronko, Igor Dragovan, Mirando Mrsić, Milanka Opačić..., navodno na sjednici Kluba zastupnika SDP-a poručili kako
nemaju namjeru biti suzdržani kod glasanja o šefu Sabora, što zagovara Predsjedništvo stranke.

Bernardiću se spočitavalo i koketiranje s Mostom, a pojavile su se i informacije da neki SDP-ovci ne namjeravaju doći na glasovanje o povjerenju Mariću, što bi uništilo bilo kakvu šansu za uspjeh SDP-ove inicijative. Više izvora iz SDP-a, međutim, ne vjeruje da bi se itko usudio to napraviti.

 

 

 

 

Komentara 9

TW
TWITOIST
14:38 03.05.2017.

U Saboru se 90% zastupnika izjasnilo kako je Z.Maric strucan i da je radio dobro ali ce glasati protiv njega.Tko ima dva zrna soli u glavi vidi se da su na sceni populisti ,kako bi zaradili koji poen uoci Lokalnihnih izbora i jos nesto najveci foteljasi su oni sto se ''ne bore za fotelje''

Avatar juricamesko
juricamesko
18:59 03.05.2017.

jedan dio onih koji zazivaju smjenu ministra Marića u raspravi ga opisalo kao stručna ,sposobna,izvrsna ministra iza kojeg stoje rezultati a za opoziv osim vlastitih sumnji nisu ponudili niti jedan konkretan dokaz krivnje ministra Marića. kako ne sumnjati onda u u moral i etičnost takvih ljudi .

BL
Blomberg
17:48 03.05.2017.

Toliko vaznog posla, ali se okomili na Marica nekome jako mirise to njegovo mjesto, ali treba ostati , i pokazati svima kako se posteno i strucno radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije