Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavili ravnateljicu

Četvero gladnih prvašića ostalo bez školskog obroka: 'Moja kći je htjela podijeliti, no nisu joj dozvolili'

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
28.05.2020.
u 09:54

Majka djevojčice koja je htjela podijeliti svoj obrok tvrdi da je četvero učenika ostavljeno u razredu da gledaju ostale dok jedu jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu

Ravnateljica OŠ Draganići Marica Jurčić prijavljena je Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu i predstavniku Roma Veljku Kajtaziju zbog četvero romske djece koja pohađaju prvi razred osnovne škole, a u ponedjeljak su ostala bez školskog obroka. 

Prijavila ju je Melita Sudar Begov, majka djeteta koje je svoj obrok htjelo podijeliti s prijateljima koji su taj dan u školi ostali gladni. Ona tvrdi da je četvero učenika ostavljeno u razredu da gledaju ostale dok jedu jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu, piše Radio Mrežnica

"Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja", rekla je. 

Sudar Begov smatra kako se nije smjelo dogoditi da djeca trpe posljedice nečega za što nisu krivi niti su smjela biti izložena ovakvoj situaciji.

Iako svoj prigovor na postupak ravnateljice nije uputila inspekciji, Sudar Begov traži inspekcijski nadzor u OŠ Draganići. U utorak je otišla na razgovor s ravnateljicom na kojem je raskinula ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete te donijela donaciju hrane za četvero djece koja su u ponedjeljak ostala bez obroka.

Karlovačka županija je već zatražila očitovanje ravnateljice o ovom slučaju. U njemu ravnateljica kaže kako su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, ali je nisu ni jednom platili. Napominje da je cijena obroka u školi 5 kuna po danu te da škola ni od koga ne prima nikakve subvencije za školski obrok.

"U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda", kaže ravnateljica, a Radio Mrežnica navodi kako se kasnije i ispričala zbog toga što učenici nisu dobili jelo iako je hrane bilo dovoljno.

"Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali", rekla je ravnateljica Marica Jurčić. 

Komentara 11

DU
Deleted user
11:17 28.05.2020.

Nesposoban ravnatelj, takovo nešto u školi u Kozari bok-u nebi se moglo dogoditi

SJ
staroveski.jasna
12:03 28.05.2020.

Ma dajte svoj djeci jesti, nek ide novac iz proračuna, oni iz Sabora imaju jeftine obroke, njima poskupite i razliku uplatite za školske obroke., i to moraju svi jesti, bez pogovora ne volim i neću.

PH
phantom777
21:20 28.05.2020.

Neš ti hrane u hrvatskim školama kad se sjetim sta smo imali za uzinu prije par godina više su se usrećili ovi koji nisu jeli, informirajte se malo o postu( intermittent fasting) i autofagiji pa će te shvatiti da ii ne treba cijeli dan trpati hranu u cvalje pogotovo ne hranu iz naših škola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije