Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO 12 GODINA ZATVORA

Četnik ju je silovao ispred djece, a poznaju se još iz osnovne škole

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
11.02.2019.
u 12:58

Mile Krivokuća silovao je svoju žrtvu u okolici Karlovca 1993. godine. Žena je zatrudnjela, a odbijeno joj je pravo na pobačaj. Plod silovanja dala je na posvajanje, a ratnog zločinca ponovno je srela na sudu.

Išli su zajedno u osnovnu školu, u isti razred. Godinama kasnije on će postati policijski komandir, a u vrijeme oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi SAO Krajine na Republiku Hrvatsku silovati svoju školsku prijateljicu, prenosi Telegram. Pred njezinom obitelji, u njezinom domu u okolici Karlovca. Htio je ušteđevinu koju je skrivala. Milu Krivokuću Županijski sud u Rijeci sada je napokon, nepravomoćno, osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civilne osobe.

Bio je listopad 1993. godine, a vlasnica kuće na okupiranom području u okolici Karlovca, inače po nacionalnosti Srpkinja, spavala je u sobi u prizemlju. S njom su u sobi bila i njezina djeca; sedmogodišnji sin i trogodišnja kći. 'Čula sam da je netko ušao u kuću. Onda su ušli i u moju sobu. Iako je bio mrak razaznala sam tri muškarca s oružjem. Jednog sam prepoznala po glasu jer smo zajedno išli u školu. Bio je to Mile Krivokuća. Dobro sam ga poznavala jer je i ranije dolazio k nama', žrtva je na sudu počela pričati jezive detalje napada.

'Razbacivali su stvari tražeći novac. Sin se probudio i plakao. Kći je spavala. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me ‘Zašto si uzele Hrvata’. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio' - prisjeća se.

Ispričala je kako su četnici redovito dolazili i maltretirali ih. A i kako je, nedugo nakon silovanja, shvatila da je trudna. Morala je otići iz svog doma. Pobjegla je u susjedno mjesto, svojoj majci. Uz pomoć UNPROFOR-a su tri mjeseca kasnije, u ožujku 1994., došli u Karlovac. 

'Moj suprug se cijelo vrijeme nalazio tamo. Otišao je za poslom i kada je počeo rat nije se više mogao vratiti na okupirano područje. Kada je doznao da sam u drugom stanju počeli su novi problemi. Nije se nikako mogao pomiriti s tim. Spominjao je razvod. Ja sam samo željela napraviti pobačaj, jer je to dijete bilo plod silovanja”, objašnjava.

Međutim, iz Karlovca su je, kaže, poslali na komisiju u Zagreb gdje su odbili napraviti pobačaj.

'Na kraju sam u lipnju 1994. rodila dijete u bolnici Svet Duh u Zagrebu. Nisam ga željela zadržati. I moj suprug se slagao s tim. Zato sam ga dala na posvajanje preko Caritasa. To dijete nije bilo željeno i bilo je začeto silovanjem. Nisam željela da me išta podsjeća na taj događaj', opisala je mučne detalje ratnog zločina.

Krivokuću, kaže, više nikada nakon te noći u listopadu 1993. nije vidjela. Suprug joj je umro 1998. godine. Ona od tada pije lijekove

Ponižena i u brizi oko vlastite djece nakon što je ostala bez supruga, nije ni znala kakva prava ima kao žrtva ratnog zločina. Tek godinama kasnije odlučila je poduzeti nešto, i to nakon što joj je zet, koji je znao što je proživjela, rekao da kao žrtva ima i pravo na odštetu. Njezina kćer i zet uspjeli su je uvjeriti da mora pokrenuti i kazneni postupak. Na koncu i svjedočiti protiv svog silovatelja.

Krivokuća danas nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Dao je iskaz istražiteljima u Beogradu. Priznao je, doduše, da je sa ženom koja ga optužuje za silovanje išao u školu. Družio se u mladosti i s njezinim suprugom. S njom je čak, tvrdi, neko vrijeme bio u emotivnoj vezi. No, kaže da nikada nije bio u njihovoj kući. Optužbe smatra podmetanjem

Sud mu nije povjerovao, a u presudi stoji da je neuvjerljiv. Malo je tvrdio da nije bio u kući svoje žrtve, a onda da je bio. Izrečeno mu je 12 godina zatvora, no još uvijek nepravomoćno, prenosi Telegram. Ako presuda postane pravomoćna, a Krivokuća i dalje bude nedostupan Hrvatskoj, država može Srbiji ustupiti izvršenje dosuđene zatvorske kazne, što znači da bi je odslužio u Srbiji.

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
14:24 11.02.2019.

ma to je nebeski narod!di je pupovac?kaj veli na ovo?

RE
Rex
17:30 11.02.2019.

Snašla bi ga moja ruka i u Srbiji.....da je to mojoj ženi uradio

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:09 11.02.2019.

Sto kaze "poznati" novinar. Da cetnici ostanu kakvi su i ne budu kao mi Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije