Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

Četiri socijalne radnice uskoro suđenje, no i dalje rade

slavonski brod
Ivica Galović/PIXSELL
Autori: rok, vb/VLM
06.09.2013.
u 18:15

Ministrica Opačić: To je sramota članova Vijeća koji jedini imaju ovlasti za otkaz, ja, nažalost, nemam

Šokantno otkriće da su četiri socijalne radnice iz Slavonskog Broda, čiji je propust doveo do smrti bebe i stravičnog zlostavljanja dvoipolgodišnje djevojčice, zbog proceduralne pogreške vraćene na posao, sablaznilo je javnost. Podsjetimo, zbog smrti tromjesečne bebe lani 27. prosinca te zlostavljanja drugog djeteta, njihovi roditelji S. D. (33) i S. H. (27) osuđeni su na zatvor. Nakon što je inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila da su nemarom djelatnica Centra za socijalnu skrb djeca dovedena u životnu opasnost, ravnateljica Slavica Nikšić uručila im je izvanredne otkaze. No, Upravno vijeće vratilo ih je na posao jer, navodno, otkaz nisu dobile u roku od 15 dana.

– Nije bilo proceduralne pogreške. Izvanredni, pa i redoviti otkazi podijeljeni su u zakonskim rokovima, inače bi moje rješenje bilo nevažeće – kaže S. Nikšić.

Dodaje kako je Vijeće kao drugostupanjsko tijelo dva puta poništilo njezinu odluku, jer se procijenilo kako je za ustanovu bolje vratiti djelatnice na posao nego da se ide u radni spor.

Predsjednica Upravnog vijeća centra Dijana Tomić Šain kaže kako u vrijeme izvanrednih otkaza ona nije bila na čelu tog tijela te kako novo Vijeće nije željelo odlučivati o zahtjevu za zaštitu prava jer nije bilo dovoljno upoznato s problematikom. – Redovite otkaze povukla je ravnateljica kojoj smo naložili da provede dopunski postupak da bi se utvrdili eventualni propusti i sankcionirali odgovorni. Postupak traje – kaže Tomić Šain.

I dok četiri djelatnice i dalje rade, državno je odvjetništvo utvrdilo da postoje elementi kaznenog djela te će ih kazneno prijaviti.

Odluku Vijeća komentirala je i ministrica Milanka Opačić. – To je sramota članova Vijeća koji jedini imaju ovlasti za otkaz, ja, nažalost, nemam. Ono što sam mogla, napravila sam. Vijeće ih je zaštitilo, to vam je politika malih gradova u kojima nije razvijena svijest o zaštiti djece, nego gledate kako ćete sutra proći korzom kraj ljudi kojima ste dali otkaz – rekla je ministrica.

>>Policija: Obavijestili smo socijalne radnike Centar: To nije istina!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije