Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Četiri hrvatska državljanina u Wuhanu dobro su, nisu zaražena

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.01.2020.
u 18:33

Postoji nelagoda, ali ne više no što bi je bilo pri epidemiji gripe, kaže veleposlanik Mihelin

U kineskom gradu Wuhanu, iz kojeg se počeo širiti koronavirus i u kojem se bilježi najveći broj oboljelih te je pod karantenom, trenutačno se nalaze četiri hrvatska državljana. Troje njih tamo stalno živi, dok je jedna osoba u posjetu. Svi su dobro i u kontaktu su s hrvatskim konzularnim službama i nisu zatražili pomoć, kazao nam je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Usto, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova od jučer više ne preporučuje putovanja u određena područja u Kini.

Rade s delegacijom EU u Kini

No u ovoj situaciji Hrvatska ima i posebnu ulogu – kao država koja predsjeda Vijećem EU zadužena je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja, a epidemija zaraznih bolesti to jest.

– Radimo s delegacijom EU u Kini, koordiniramo i ugovaramo sastanke, potičemo na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti. U delegaciji EU održano je nekoliko sastanaka, a zadnji je bio u petak, na Kinesku novu godinu, na kojem su sudjelovali i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije te države izvan EU. Cilj je bio podijeliti informacije jer neke države, primjerice, imaju konzulate u Wuhanu i više informacija s terena. Svima je bilo važno utvrditi koliko imaju svojih državljana tamo i stupiti u kontakt s njima, vidjeti kako su te čuti što žele i pomoći im te pratiti što poduzimaju kineske vlasti – kaže hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin.

U Kini, prema procjenama, živi između 200 i 300 hrvatskih državljana. Veleposlanstvo je otvoreno za pomoć i savjet, a s Hrvatima intenzivno komuniciraju i preko društvenih mreža – posebno kineske platforme WeChat.

– Straha nema. Postoji nelagoda, ali ne više nego što bi je bilo pri epidemiji gripe bilo gdje na svijetu. I zaista, odgovor kineskih vlasti na suzbijanje širenja virusa iznimno je snažan – dodaje.

Virus u 14 svjetskih zemalja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak opširnu uputu u kojoj je detaljno navedeno sve do sada poznato o novom koronavirusu, upute za putnike u Kinu te povratnike iz te zemlje, ali i popis brojeva dežurnih epidemiologa po županijama. Savjetuje se pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima.

Broj je umrlih od novog koronavirusa 2019-nCoV s jučerašnjim danom naglo porastao na 41. Zaraženo je više od 1280 ljudi, a virus je dospio i u Europu gdje su zabilježena tri slučaja, jedan u Bordeauxu i dva u Parizu. Ukupno je dosad pojava virusa zabilježena u 14 svjetskih zemalja. Među umrlima je i jedan 62-godišnji doktor koji je liječio zaražene, a sada je u karanteni više od 40 milijuna ljudi u 17 kineskih gradova u provinciji Hubei. Još je 28 kineskih provincija proglasilo najviši stupanj izvanrednog stanja. Peking je obustavio promet između provincija. Posebnu je zabrinutost izazvala informacija da je u samom Pekingu zabilježeno pet slučajeva zaraze, no dva nisu u izravnoj vezi s provincijom Hubei, što je prvi put da se to zabilježilo. Kineski je predsjednik Xi Jinping održao krizni sastanak zbog izbijanja virusa te je upozorio na ozbiljnu situaciju i naglasio kako “virus ubrzava”.

Kineska vlada, navodi se u informacijama sa sastanka, neće žaliti novca kako bi provinciju Hubei održala opskrbljenom, a pružit će se maksimum resursa i znanja kako bi se virus suzbio. Tako je u Hubei poslano 400 vojnih doktora uključujući i one koji imaju iskustva u borbi s ebolom. – Polako krčimo put prema kontroli bolesti i prevenciji... Ali trenutačno se suočavamo s iznimno ozbiljnom javnozdravstvenom krizom – rekao je Hu Yinghai, visoki dužnosnik virusom pogođene provincije.

Američka je vlada organizirala evakuaciju za oko tisuću Amerikanaca koji su u Wuhanu. Oni koji izraze želju ukrcat će se u zrakoplov koji prima 230 putnika i na kojem će biti i medicinsko osoblje koje će tijekom puta pregledati moguće zaražene osobe.

 

Komentara 2

SH
Shalan
15:06 25.01.2020.

Karantene šišmišojedima dok kriza ne prođe.

LE
lebar
17:08 26.01.2020.

hrvatski proizvod masovnog ludila se siri svijetom u brzini keksa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije