Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poništavanje braka

Čest je razlog crkvenog razvoda taj što brak nije 'potvrđen' – seksom

Razvod
Foto: Getty Images
1/2
11.10.2018.
u 08:20

Osobe koje nisu sposobne za spolni čin nisu po naravnome pravu sposobne za sklapanje ženidbenog ugovora, tumači prof. dr. Nikola Škalabrin

Najnoviji slučaj “crkvenog razvoda” iz Istre, koji je ovih dana preplavio medije svojevrsnom bizarnošću, jer je došlo do “poništenja” crkvenog braka zbog nemogućnosti njegova konzumiranja zbog prevelikog suprugova spolovila, nije samo otvorio bolnu temu “crkvenih razvoda” nego i razloga zbog kojih se može utvrditi da sakrament braka nije valjano sklopljen.

Jedan od njih (čak prilično čest) jest, kao što se vidi, tzv. konzumiranje braka. Naime, sakrament braka jedini je sakrament koji Crkva daje, ali ga vjernici moraju konzumirati da bi bio valjan.

GALERIJA Ovo je 12 najbizarnijih razloga zbog kojih su ljudi zatražili razvod braka

Razvod
1/12

To ne vrijedi za ostale sakramente koji se primaju, no vrijedi za brak te, ako ga vjernici npr. ne konzumiraju i u spolnome činu, crkveni sud s relativnom lakoćom utvrdit će da, zapravo, do braka ni nije došlo pa ga se može proglasiti ništavnim.

U Crkvi su oko toga vrlo osjetljivi i kažu kako nema “crkvenog razvoda”, nego nevaljane ženidbe. Međubiskupijski crkveni sud u Zagrebu kaže kako je “jednom sklopljena ženidba uvijek valjana”, ali “ako su je sklopile kanonski sposobne osobe za ženidbu, koje su imale pravu ženidbenu privolu i ženidbu su sklopile u zakonitom kanonskom obliku”. No sud upozorava da “sve sklopljene ženidbe nisu i valjane” te da “ima nekih crkvenih ženidbi koje su, gledano izvana, posve valjano sklopljene, a ipak nisu valjane”. Takvih je vrlo malo, dodaju na sudu.

“Vrlo je mali broj sklopljenih ženidbi koje se mogu proglasiti ništavnim tj. nevaljanim”, kažu u Crkvi, a o konkretnom primjeru iz Istre, ako je doista takav kako prenose mediji jer su crkveni sudski procesi tajni, najbolje je tumačenje dao jedan od najpoznatijih crkvenih pravnika u nas, prof. dr. Nikola Škalabrin, koji je napisao kako “osobe koje nisu sposobne za spolni čin nisu po naravnom pravu sposobne za sklapanje ženidbenog ugovora jer ne mogu govoriti o nečem što nisu u stanju izvršiti”.

Pritom on kaže kako valja razlikovati nesposobnost za bračni čin od nesposobnosti za rađanje, s time da “prethodna i trajna nemoć za spolni čin, bila apsolutna ili relativna, po samoj svojoj naravi čini ženidbu nevaljanom”. Na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu lani je izrečeno 47 presuda, od čega je u 29 utvrđena ništavnost ženidbe, a u 18 nije.

>> Pogledajte tko su bili ovi misteriozni ljudi...

Ključne riječi

Komentara 6

RI
rightside
08:31 11.10.2018.

preglup i proziran vam je ovaj clanak,,)))autor ocito zastupa svoj stav da se seks isprobava ulaskom u brak, mislim seks sa zenom,,ili se boji zene pa je lakse sa muskim,,ma fuj

ID
ID72
09:13 11.10.2018.

Netko samo čeka da izruga crkvu, jadno

AC
acer7
08:30 11.10.2018.

Isto ko i moja bivša. Odbijala to pa smo se rastali. sad mi 10x bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije