Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TVRDOGLAVA POLITIKA'

Cerar zbog Plenkovićeva govora saziva državni vrh

Andrej Plenković i Miro Cerar u Ljubljani u srpnju
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
22.09.2017.
u 18:49

"Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo", ustvrdio je Pahor

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.



S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala "tvrdoglavost" hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

"Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti mirnu provedbu arbitraže", kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

"Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo", ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko "Delo" piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom "nediplomatskom" otvorenošću izazvao pravi "šok", kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

"Prema našim informacijama, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren", navodi "Delo" koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.
Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim "kršenjem" dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

"Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta", kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kazao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.
Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se "sam postavlja u ulogu suca", kazao je Horvat.

Komentara 24

NA
navijeke
19:21 22.09.2017.

Trkeljanje za unutarslovensku uporabu.

DU
Deleted user
19:31 22.09.2017.

Slovenski političari ponašaju se poput ljudi koji ispuštaju plinove,a krive druge za mirise. Problem nastane kada im se to javno priopći. Samo stvaraju nemir i uznemiruju kako svoju,tako hrvatsku tako EU i ine javnosti. Srećom da smo sa normalnim slovenskim pukom na dobar dane,kako ste.

AU
aunick
06:14 23.09.2017.

Slovenci be muljali, podvaljivali, podmecali, varali a opet be i da ih svi vide kao svetce. Cude se da i Plenkovic pokusao da objasni zasto Hrvatska odbacuje arbitrazu. Ipak ce se morati suociti sa cinjenicom da je car ipak go.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije