Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijekovi

Čepići voltaren poskupjeli 678 posto – sa 15 na 103 kune

pliva
Foto: Pixsell
1/3
Autor
Sonja Hoffman
19.07.2011.
u 23:00

Osim voltarena poskupio je i Medis Adrin lijek za epilepsiju keppra, pa je nadoplata 177 kuna viša

Zagrepčanka M. Z. doživjela je šok kada je prije nekoliko dana pakiranje Plivinih voltaren čepića od 50 mg umjesto dosadašnjih 15,26 platila 103,57 kuna.

Lipanjsko poskupljenje

– Poskupjeli su 678 posto!– komentirala je M. Z. koja je svaki mjesec za 80-godišnju majku kupovala 10-ak pakiranja ovog lijeka. Zvala je, tvrdi M. Z., i Plivu da joj objasne ovo drastično poskupljenje, no ondje joj je rečeno da cijenu lijeka određuje HZZO.

– Za lijek voltaren u obliku čepića od 50 mg Pliva je u svibnju od povjerenstva zatražila poskupljenje koje je i odobreno – potvrdili su iz HZZO-a i dodali da nisu imali drugog izbora do udovoljiti proizvođaču.

– Pliva je poslala obrazloženje da je stara cijena niža od troškova nabave i proizvodnje farmaceutske supstancije te da će lijek povući s tržišta ako se poskupljenje ne odobri – objašnjavaju iz HZZO-a. Isti je lijek, ističu, na dopunskoj listi, pa ga pacijenti mogu dobiti uz doplatu od 10,66 kuna.

Poskupjeli su i drugi oblici ovoga Plivina proizvoda pa su pakiranja u dozama od 12,5 i 25 mg sada skuplja 12 kuna, no uz recept se mogu dobiti i besplatno.

– Uzrok lipanjskom rastu cijene doplate lijekova, poput Medis Adrine keppre za epilepsiju, kojoj je doplata sa 63 skočila na 240 kuna, isključivo je odluka farmaceutskih tvrtki koje i dalje žele povećavati svoje profite – kažu iz HZZO-a.

Ispod ruba profitabilnosti

Iz Plive pak ističu da su im, s obzirom na to da imaju najveći udio lijekova na našem tržištu, HZZ-ovim referiranjem
 snižene cijene za 97 posto proizvoda, a povećanje je odobreno za manji broj lijekova ili pojedinih oblika.

– Plivina cijena voltaren supozitorija od 50 mg sada je 76,72, a prije je bila 11,30 kuna – objasnila je direktorica komunikacija Tamara Šušanj Šulentić.

Riječ je, tvrdi T. Šulentić, o tome da se na domaće proizvođače vrši kontinuiran, višegodišnji pritisak da snize cijene, što je neke proizvode dovelo ispod ruba profitabilnosti.

– Riječ je o učinkovitim lijekovima starije generacije, poput čepića voltaren, kojima je cijena bila 10 kuna – objasnila je T. Šulentić. Zbog visokih ulaznih troškova i troškova proizvodnje proizvođači bi bili prisiljeni prestati s proizvodnjom spomenutih lijekova.

– Time bi se ugrozila opskrba tržišta, ali i radna mjesta u farmaceutskoj industriji – objasnila je T. Šulentić i dodala da su i poslije poskupljenja cijene lijekova u Hrvatskoj 70 posto od onih u EU, a nisu iznad cijena koje imaju zemlje u okruženju.

 

Ključne riječi

Komentara 34

DG
d_g
00:07 20.07.2010.

vjerujem da ovih 97%, koji su navodno pojeftinili, čini 3% ukupne prodaje.....ostalo je jasno, neće se židov zaje.at

OB
-obrisani-
00:16 20.07.2010.

Ima mnogo prodavaća na tržištu ljekova pa vas niko i netjera da kupujete PLIVINE ljekove !

Avatar nervozni_patuljak
nervozni_patuljak
00:06 20.07.2010.

Ma tko ih sisa ja cu radje kupovati od Krke nego njihov shit. Sada bi oni odjednom poskupljivali preko 650% samo tako..... Budale retardirane neka kupuju a meni moj doktor nebude bome prepisivao niti jedan njihov lijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije