Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mučenje životinja

Centru za socijalnu skrb dovoljan razgovor s roditeljima maloljetnika koji je teško ozlijedio mačku

Foto: Privatni album
1/4
19.12.2018.
u 21:05

Centar za socijalnu skrb Brač-Split nije donosio odluke o potrebi daljnjeg postupanja u obitelji djeteta i nije izricao mjere iz obiteljskopravne zaštite, Općinsko državno odvjetništvo Split traži obrazloženje

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo Split utvrdilo postojanje okolnosti koja isključuje kazneni progon maloljetnika koji je na otoku Braču teško ozlijedio mače i ostavio ga da se danima muči, jer maloljetnik je mlađi od 14 godina, od Centra za socijalnu skrb Brač-Supetar zatražilo je da poduzme potrebne mjere.

O zlostavljanju životinje, devetogodišnji dječak mački je kamenom polomio rebra, probio pluća, a zatim je ostavio zatvorenu u dvorani u kojoj se mučila danima, pronašli su je već ucrvanu i morali eutanazirati, pisao je i Večernji list. Zanimalo nas je što je Centar napravio u konkretnom slučaju, jesu li poduzeli mjere u cilju sprječavanja delinkventnog ponašanja djeteta i kakve te jesu li o svemu obavijestili Općinsko državno odvjetništvo?

– U navedenom slučaju Centar za socijalnu skrb Brač-Supetar obavio je razgovor s roditeljima maloljetnika, ispitane su socijalne i obiteljske okolnosti s ciljem utvrđivanja postoje li okolnosti koje su dovele do ovakvog jednokratnog nasilnog ponašanja djeteta prema životinji. Obitelj je uredna i odnosi u obitelji su uredni, a obitelj se do sada nije nalazila u evidenciji ovog Centra. Roditelji su do sada bili suradni s Centrom, pružena im je usluga savjetovanja i pomaganja, a roditelji su i intenzivno razgovarali s maloljetnikom – stoji u odgovoru Centra za socijalnu skrb koji potpisuje Katija Sinčić Pancirov, službenica za informiranje. Centar je, dodaju, kontaktirao s Općinskim državnim odvjetništvom, a zbog zakonske obveze čuvanja tajnosti podataka o osobnim i obiteljskim prilikama korisnika, a posebno maloljetnika, nisu nam u mogućnosti pružiti druge informacije.

U Općinskom državnom odvjetništvu Split provjerili smo jesu li dobili izvješće Centra za socijalnu skrb Brač-Supetar i postoji li potreba, odnosno je li donesena odluka o daljnjem državnoodvjetničkom postupanju? Na upit nam odgovara Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

– Iz upita Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu proizlazi da tražite obavijest o izvješću Centra za socijalnu skrb Brač-Supetar povodom postojanja osnovane sumnje da je dijete (2009.) počinilo kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona. Provjerom sam utvrdila da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu primilo dopis Centra. Iz sadržaja ovog dopisa proizlazi da Centar za socijalnu skrb Brač-Supetar nije donosio odluke o potrebi daljnjeg postupanja u obitelji ovog djeteta i nije izricao mjere iz obiteljskopravne zaštite. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražit će od Centra za socijalnu skrb Brač-Supetar cjelokupno izvješće o postupanju povodom počinjenja predmetnog kaznenog djela, kao i obrazloženje razloga ovakve odluke – stoji u odgovoru glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Po svemu sudeći, osim majke maloljetnika koja je zaključila kako je riječ o dječjem nestašluku, na istom tragu za sada je i Centar za socijalnu skrb Supetar-Brač.

 


 


 


 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Keep_calm
Keep_calm
00:03 20.12.2018.

To nije mamin nestaško. To je mali psihopat u začetku. Ostao je bez djelotvorne opomene, drugi put će biti gore. U jednom trenutku, eto nama novog "daruvarca"... ali tad se nemojmo ničemu čuditi.

DO
domxerex
23:18 19.12.2018.

Eto vam pravog navijača za torcidu, sada ga samo treba dati Ostoji Rankoviću da ga pravilno "usmeri" i vaspita.

TR
Trinity
15:58 20.12.2018.

Dijete od 9 godina itekako zna što je loše a što dobro. Također itekako zna što znači zlostavljati živo biće! Nije ovo nikakav nestašluk već jasno vidljivi znaci već poodmaklog psihopatskog ponašanja. Ovo dijete, nebude li sankcionirano, postat će teški psihopat i sociopat. A roditelje bi trebalo prijaviti za kazneno djelo, obzirom da je dijete malodobno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije