Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut Ruđer Bošković

Centar za detektore, senzore i elektroniku radit će za CERN

Matija Habjak/PIXSELL
06.12.2018.
u 12:31

David Matthew Smith: Projekt je dovršen u šest mjeseci iako je rok bio 18

U prisutnosti Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja, jučer je na Institutu Ruđer Bošković predstavljen prvi uspješno dovršen projekt u Republici Hrvatskoj financiran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike vrijedan je gotovo milijun i pol kuna, a njegov je rezultat jučerašnje otvaranje Centra za detektore, senzore i elektroniku (CDSE), kojim se unapređuje postojeća znanstveno-istraživačka infrastruktura Instituta. Još je možda važnije što je dovršenjem ovog projekta Republika Hrvatska dosegla zadane pokazatelje uspješnosti. Primarni je cilj ovog projekta da u sinergiji s projektom  ''Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia'' (PaRaDeSEC), financiranim u sklopu programa OBZOR 2020 (ERA Chair), unaprijedi postojeću znanstveno-istraživačku infrastrukturu IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike.

Foto: Matija Habjak/PIXSELL/PU Zagrebačka

– Sve projektne aktivnosti uspješno izvršene u roku kraćem od šest mjeseci iako je za projekt bilo planirano 18 mjeseci, a sve kako bi RH dostigla zadane pokazatelje uspješnosti korištenja fondova EU osi 1.Time je ovaj projekt postao prvi uspješno dovršen projekt u RH financiran u sklopu ESIF-a u provedbi MZO-a i SAFU – rekao je dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. Projekt je omogućio nabavu većeg broja instrumenata nužnih za istraživanje, kao i adaptaciju laboratorijskih prostora, čime su se stvorili kontrolirani uvjeti čistoće, temperature i vlažnosti zraka, unaprijedila stabilnost električnih sklopova i smanjila razina elektroničkog šuma. Kako doznajemo od voditelja projekta dr. sc. Nevena Soića, u novom će se centru testirati novi detektori za veliki sudarač hadrona u CERN-u. – Njegovanje izvrsnosti traži promjenu sustava, svih onih koji u tom sustavu sudjeluju – rekla je ministrica Divjak ističući kako znanost danas ima presudnu ulogu u gospodarstvu i društvu. – Postoji jasna razlika između onih koji računaju i ulažu u inovacije i onih koji to ne čine – rekla je Divjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije