Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
holokaust

Centar Wiesenthal pohvalio Njemačku zbog procesuiranja bivših nacista

Foto: Getty Images
27.01.2019.
u 16:45

Ukupno je od siječnja 2001. do ožujka 2018. izrečeno 105 presuda nacističkim ratnim zločincima, navodi Centar

U godišnjem izvješću o nacističkim ratnim zločincima koje je u nedjelju objavio Centar Simon Wiesenthal pohvaljuju se napori Njemačke u istragama i suđenjima počiniteljima, a istodobno je izraelski predsjednik primio njemačke volontere i preživjele holokausta te pohvalio napore dvaju naroda u pomirbi.

Centar Wisenthal podsjetio je u nedjelju, kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, na to da je 2011. Njemačka promijenila politiku progona ratnih zločinaca pa je svaka osoba koja je služila u logoru smrti ili u skupini Einsatzgruppen (eskadroni smrti) odgovorna za zločine na temelju vlastite krivnje. 

Izvješća o progonu ratnih zločinaca objavljuju se od 2002., a ovogodišnje obuhvaća razdoblje od 1. siječnja 2017. do 31. ožujka 2018.

Ukupno je od siječnja 2001. do ožujka 2018. izrečeno 105 presuda nacističkim ratnim zločincima, navodi Centar. Dodaje da je od toga broj 46 presuda bilo u Italiji, 39 u Sjedinjenim Državama te po osam u Njemačkoj i Kanadi.

>> Predsjednica na Mirogoju odala počast žrtvama holokausta

U istom razdoblju bilo je podignuto 105 optužnica protiv nacističkih ratnih zločinaca, s time da ih je najviše bilo u SAD-u (35), a slijedile su Italija s 33 i Njemačka s 22.

Desetljećima nakon rata, njemački su sudovi tvrdili da su najviši nacističke vođe odgovorni za masovna ubojstva židova, a nižerangirani pojedinci u mašineriji holokausta bili su primorani na zločine po zapovjednom lancu pa je slijedom toga njihova krivnja manja.

Taj se pristup radikalno promijenio nakon pravnog presedana uspostavljenog 2011. godine kada je osuđen John Demjanjuk proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu više od 28.000 židova iz logora Sobibor u tadašnjoj Poljskoj koju su okupirali nacisti, pri čemu nisu bili izvođeni dokazi da je osobno nekoga ubio, ali je bio odgovoran kao čuvar logora. 

Izraelski predsjednik pohvalno o pomirbi židovskoga i njemačkog naroda

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin primio je u nedjelju njemačke volontere i one koji su preživjeli holokaust.

"Ne može biti oprosta za zločine nacista protiv židovskog naroda", rekao je Rivlin u Jeruzalemu. 

Primio je volontere skupine za pomirbu (Action Reconciliation Service for Peace, ARSP) te osobe koje su preživjele holokaust.

"Ne može nikada biti oprosta za teror i patnje židovske djece tijekom mračnih godina Drugoga svjetskog rata. No može biti pomirbe između njemačkoga i židovskog naroda danas i nema boljeg primjera pomirbe od onoga koji vi činite ovdje kroz Izrael", rekao je.

ARSP je utemeljen u Njemačkoj 1957. kroz priznanje krivnje Njemačke za nacističke zločine.

Ključne riječi

Komentara 11

5S
505.scrtom
18:02 27.01.2019.

Ma pusti sada temu koja ima veze sa Izraelom i Židovima, nego gdje su nam ti avioni...

TO
torente
17:23 27.01.2019.

A nasi panjevi velicaju ustastvo, ne mos vjerovat koji zatucani ljudi. Jbt nakon 70 god jos nemaju ni mozga ni pameti.

GO
GorenjeHiSense
16:52 27.01.2019.

Oni ujedno osudili nase revidiranje povijesti u kojoj su ustase nesto pozitivno.... " Domoljub" ne moze razumit zasto. To je zapravo i definicija " domoljuba".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije