Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZAŠTIĆEN PODATAK'

Čelnik Uljanika: Ne mogu otkriti koliko mi iznosi plaća

Gianni Rossanda
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
13.09.2018.
u 10:15

Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da će novac za plaće radnika biti isplaćen preko Hrvatske poštanske banke.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda objasnio je kako je došlo do gubitka od 1,5 milijarde kuna u godinu dana.

– Nismo izgubili 100 milijuna po brodu nego je došlo do pomicanja rokova. Neki su brodovi došli na granicu iskakanja i išlo se s prijedlogom restrukturiranja u studenome 2011. Trebalo je otkazati dio brodova s manjom dodanom vrijednošću, ali dok smo došli do toga, došlo je do novih gubitaka i u njega su ukalkulirani novi gubici – kazao je Rossanda u HRT-ovoj emisiji Otvoreno dodavši da su u knjizi narudžbi bila 22 broda koja su se trebala graditi u tri godine u dva brodogradilišta.

– Bilo je predviđeno da po tim brodovima ostaje 460 do 470 milijuna eura, a Uljanik je godišnje stajao 180 milijuna. Da su brodovi bili proizvedeni, imali bismo dobit od 50 milijuna eura u tri i pol godine – kazao je priznavši da su knjigu narudžbi punili a "da nisu vidjeli" padanje u provaliju i da će gubitke netko morati podmiriti.

Gianni Rossanda
1/24

– Vodite računa o tome da brodogradnja nema kolaterala jer je na pomorskom dobru. I u Europi nema kolaterala, pa se ide s državnim jamstvima. Da smo odmah krenuli s financiranjem, program bi se odvijao u predviđenim rokovima – rekao je. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da će novac za plaće radnika biti isplaćen preko Hrvatske poštanske banke.

– Kreditom od 96 milijuna eura, za koji je država dala jamstvo u siječnju, osiguran je život jednom i drugom brodogradilištu. Isplaćeno je 6 do 7 plaća i modaliteta za takav način više nema – kazao je.

Naglasio je kako je 31. ožujka na računu Uljanika ustanovljen minus od 575 milijuna eura. Dodao je kako konfuzna situacija nikome ne pomaže te da modalitet funkcioniranja treba mijenjati.

– Brojke su kontradiktorne i treba analizirati zašto je gubitak nastao – naglasio je.

Voditelj Mislav Togonal na kraju emisije pitao je Rossandu je li dobio bonus za uspješno poslovanje, a Rossanda je odgovorio da prošle godine nije dobio bonus.

– A pretprošle? – upitao je Togonal.

– Pretprošle? Nismo nikad imali bonus nego smo imali fiksni i varijabilni dio, kakav imaju i radnici, i otprilike u tim gabaritima je isplaćeno. No, ne smije se znati koliko, to su zaštićeni podaci. Odgovorni sve znaju – kazao je Rossanda.

Pogledajte video – Štrajk u brodogradilištu 3. maj

Komentara 22

KR
Krotila
11:14 13.09.2018.

lopove,veleizdajniče samo ime govori da si Italijan da radiš U korist Italijanske brodogradnje,a Hrvatske da se unište i nestanU,ali neče moći,živila Hrvatska,a vi me opet blokirajte

Avatar komentatorx
komentatorx
11:29 13.09.2018.

Ovaj lopov vi već odavno bio u zatvoru , da Hrvatska i malo ima želju biti pravna država. Sve je tako jednostavno!

ST
stefj
11:17 13.09.2018.

Eh, ovo jučer u Otvorenom je bilo smiješno. Svi viču vlada, vlada, već se iz aviona vidi da im nije bio cilj pozitivno poslovati, već se što prije i što više namiriti, a onda od vlade ponovo tražiti još. Ovdje su i radnici krivi jer im je bilo jedino bitno dobiti još jednu plaće, ko da nema sutra... Kako onda objasniti da se potrošila unaprijed lova čak i za brodove koji se nisu niti počeli raditi, te još uz to uništiti pozajmicama i brodogradilište koje radi dobro... I sad će netko odgovarati? Dati će ostavku i otići? Baš super... A isto varijanta s Končarom - obećali mu brda i doline, dao čovjek novce, napravili su plan koji uključuje djelomično pretvaranje kompleksa u turistički, a onda mu dekretom zabranili prenamjenu zemljišta... Već su ga jednom nasapunali kada su mu dali koncesiju za marinu, a onda mu zabranili bilo kakvu gradnju... I normalno je da se sada postavlja pitanje da li uopće postoji strateški partner ili se cijelo vrijeme samo gledalo izvući novac od koga se može i koliko može, pa pobjeći i optužiti vladu kada se sve raspadne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije