Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽEN ZA POBUNU

Čelnik katalonskih separatista priveden na Sardiniji. Španjolska traži njegovo izručenje

FILE PHOTO: Catalan MEPs hold joint news conference regarding their immunity at the European Parliament, in Brussels
YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
24.09.2021.
u 06:40

Puigdemont je bio predmetom europskog uhidbenog naloga koji je izdala Španjolska koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju neovisnosti.

Čelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont u četvrtak je uhitila talijanska policija na Sardiniji, navodi se u priopćenju njegova ureda, a prenosi Reuters.

Španjolska je za pobunu te pomoć u organizaciji referenduma o neovisnosti 2017. koji su španjolski sudovi ocijenili nezakonitim, optužila Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika.

U ožujku je Europski parlament oduzeo Puigdemontu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Puigdemont živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Njegov ured kaže kako je Puigdemont u četvrtak poslijepodne otputovao u Alghero iz Bruxellesa kako bi sudjelovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njezinim ombudsmanom.

"Kad je stigao u zračnu luku Alghero, zaustavila ga je talijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sucima apelacijskog suda u Sassariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti", navodi se u priopćenju ureda.

Njegov odvjetnik Gonzalo Boye potvrdio je na twitteru da je Puigdemont u pritvoru, dodavši da je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga od 14. listopada 2019. godine, koji je prema "pravnom imperativu - kako je naveo Europski sud pravde - obustavljen".

Puigdemont je bio predmetom europskog uhidbenog naloga koji je izdala Španjolska koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju neovisnosti.

Referendum je doveo do najveće političke krize u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, a nakon toga je katalonski parlament, u listopadu 2017. godine, jednostrano proglasio neovisnost, što je potaknulo središnju vladu da nametne izravnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele s uhićenjima separatističkih čelnika.

Komentara 2

SI
sisavac
14:40 24.09.2021.

eh, nikakve reakcije.. zanimljivo. sve neki borci za slobodu, neovisnost, a sad šute...

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
14:45 24.09.2021.

Interesantno je da su sardinci isto po poreklju katalanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije