Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Relativiziranje nacizma

Čelnik AfD-a izazvao oštru osudu: 'Hitler je ptičji drek u slavnoj povijesti'

Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
06.06.2018.
u 08:34

Zar su 50 milijuna poginulih, holokaust i svjetski rat ptičji drek, pita se Kramp-Karrenbauer, moguća nasljednica kancelarke Merkel

Jesu li to samo provokacije ili imaju neki drugi cilj? Na što cilja čelnik Alternative za Njemačku (AfD) Alexander Gauland kada izjavljuje da su godine vladanja Hitlera i nacizma “ptičji drek” u odnosu na tisućljetnu slavnu povijest Njemačke. Koji je razlog takve uvrede ne samo prema žrtvama nacizma već i prema samim Nijemcima? Je li Gauland očekivao reakciju i je li ona bila onakva kakvu je htio, samo su neka od pitanja na koja u Njemačkoj pokušavaju odgovoriti povjesničari, političari i mediji.

Zlurada provokacija

Jedinstveno je stajalište da se ne smije relativizirati Gaulandova izjava, izrečena još k tome na skupu mladeži stranke AfD u Seebachu u njemačkoj državi Tiringiji, jer se njome potiče revizija povijesti.

Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
1/5

Predsjednik vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) Heinrich Bedford-Strohm kritizirao je Gaulanda kazavši da je “nedopustivo umanjivanje mračnog poglavlja njemačke prošlosti”. Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster kazao je da čelnik AfD-a tom izjavom relativizira povijesne događaje, što je neprihvatljivo.

U komentaru list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kaže kako ima i onih koji smatraju da ne bi trebalo reagirati na Gaulandove riječi jer mu se tako daje preveliki značaj, prihvaća se njegovu igru, ali “samo se reakcijom mogu Gauland i njegove izjave staviti u pravi odnos s poviješću i razjasniti jer i 73 godine poslije završetka rata ova država nije spremna odbaciti ih samo kao zluradu provokaciju”.

Annegret Kramp-Karrenbauer iz Kršćanske demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel pita se: “Zar su 50 milijuna poginulih, holokaust i svjetski rat za Gaulandov AfD ptičji drek?” U Njemačkoj su organizirani i prosvjedi zbog izjava čelnika AfD-a koji je na izborima u rujnu prošle godine dobio 12,6 posto glasova njemačkih birača. To nije prva Gaulandova revizionistička i, premda kaže da želi istaknuti vojne pobjede njemačkih vojnika tijekom povijesti, tim izjavama upada u još veći “drek”. Naime, Gauland je svojedobno kazao da, kada Francuzi ili Britanci govore kako su ponosni na svoje imperije i ratove, onda “i mi imamo pravo biti ponosni na rezultate njemačkih vojnika u dva svjetska rata”.

Čelnik parlamentarne skupine FDP-a Marco Buschmann smatra da onaj tko kaže tako nešto o Hitleru i nacizmu više je nego iskočio iz povijesnih tračnica.

Funke Mediengruppe prenosi kako, kada neki političar, ali i bilo tko, umanjuje nacističku diktaturu i holokaust, pokazuje kako su mutne njegove vizije za Njemačku. Die Welt piše da “najgori njemački masovni ubojica Hitler nije uopće ptičji drek”, a Deutsche Welle (DW) navodi da riječi kakve je izrekao Gauland ne bi smio “izgovoriti ni jedan političar koji ima imalo osjećaja i odgovornosti prema našoj povijesti”.

Odgovornost i krivica

Govori li Gauland te stvari o Hitleru i povijesti, kao što kaže, samo zato da se ne mogu kriviti današnji Nijemci za ono što je bilo u vrijeme nacizma ili stvarno želi revidirati tih 12 godina povijesti?

“Ne možemo izbrisati 12 godina povijesti, ali moramo biti sposobni stvoriti razliku između koncepta odgovornosti, koji osjećamo, i koncepta krivnje. Prvi (odgovornost) će ostati, ali drugi (krivnja) s vremenom će nestati”.

“Hitler nije samo odveo Njemačku u rat, ali i osudio na smrt šest milijuna ljudi. Zbog toga, kada mi Nijemci govorimo o Izraelu, činimo to potpuno različito od onoga kako govore Englezi ili Francuzi. Mi moramo biti oprezniji kada govorimo o politici naseljavanja u Izraelu, jer imamo odgovornost prema njima, jer se ona ne smanjuje i ne nestaje sa smrću generacije kojoj su pripadali krivci”, govori Gauland i pita kako se od ljudi koje dolaze u Njemačku može zahtijevati da se integriraju u njemačko društvo “ako im mi sami govorimo kako je to društvo vezano isključivo s likom Adolfa Hitlera”.

Komentara 21

NO
novisvijet
09:06 06.06.2018.

Hitler nije mrtav samo je promjenio prezime u Stazič.

OT
Otto11
09:15 06.06.2018.

Hitler je samo odgovor na teške uvijete mira koje su nakon neriješenog ishoda I svj. rata Njemačkoj ponudile Britanija i Francuska. Naime, Nijemci tada nisu poraženi na vojnom polju već su vjerovali u Wilsonovih 14 točaka koje su im obećane, nakon rata Britanci i Francuzi počinju krajnje neljudsku eksplataciju Njemačke, gdje tehnički i kulturno najnaprednija nacija tada skapava od gladi po ulicama... odgovor je bio neljudski - Hitler..

DO
dom7
09:39 06.06.2018.

Pitanje svih pitanja zašto se Hitler pojavio,toliko zla,dali je on svrha sam sebi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije