Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. GODINA OBLJETNICE

Čelnici EU-a o Srebrenici: Treba priznati patnje drugih

Srebrenica
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 16:03

U subotu se obilježava 25. obljetnica genocida u Srebrenici u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u ljeto 1995. godine.

Čelnici europskih institucija istaknuli u petak u povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici da je za uspostavu povjerenja među zajednicama u BiH potrebno priznati patnje drugih, uspostaviti uzajamno poštovanje i dostojanstvo.

U subotu se obilježava 25. obljetnica genocida u Srebrenici u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u ljeto 1995. godine.  

"BiH je napredovala u uspostavi povjerenja, unutar i među zajednicama u zemlji. Ali za nastavak mira i pomirenja, put prema naprijed mora uključivati priznanje patnje, uzajamno poštovanje i dostojanstvo", istaknuli su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Pomirenje na dnevnoj osnovi mora postati realnost u politici, školama, gradskim vijećnicama, u svakodnevnom životu. Čelnici su svugdje odgovorni osigurati da javne poruke, kao i kipovi, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, podupiru potragu za pomirenjem", stoji u zajedničkom priopćenju.

Nazivajući genocid u Srebrenici jednim od "najmračnijih poglavlja suvremene europske povijesti", europski čelnici kažu da je obljetnica "bolan podsjetnik neuspjeha Europe koja nije ispunila obećanje da se na njezinu tlu neće ponoviti takva tragedija".

"Dvadeset i pet godina poslije, naša je dužnost sjećati se. Moramo se časno suočiti s prošlošću i gledati na budućnost s odlučnošću da se pomogne sljedećim generacijama, poglavito mladim sa zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti", ističe trojka.

Čelnici europskih institucija potvrdili su privrženost Europske unije potpori BiH i zapadnom Balkanu za jačanje pomirenja i prevladavanje nasljeđa prošlosti jer je njihova budućnost u EU "bliža no ikad".

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar EI Indio
EI Indio
22:58 10.07.2020.

Pored silnih dokaza da je Srebrenica izmišljena. U Srebrenici su sahranjivani iz jele BiH . I dan danas mnogi sahranjuju u Srebrenici kako bi se sakrila laž.Ne bi me čudilo da za 10-20 godina govori kako je u Srebrenici ubijenoje u Srebrenici ubijeno 18.000 a ne 8.000. jer toliko je je sahranjeno. U Hahu je svedok tužilaštva rekao da je eshumirano 2082 leša a da od toga ima indicije da je streljano 368 osoba. Postoji i zapisi o svim eshumiranim leševima

Avatar EI Indio
EI Indio
22:49 10.07.2020.

Ako je ubijeno 8000 . Gde su onda leševi?? Dosta više o lažnoj Srebrenici. ....... Između 500 i 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice najmanje je ubijeno od sunarodnika tokom proboja ka Tuzli u julu 1995. godine, zato što su postojali spiskoviiskovi onih koji „ni po koju cenu ne smeju živi da se dokopaju slobode“, izjavio je jedan od osnivača SDA iz Srebrenice Ibran Mustafić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije