Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Čelni čovjek NCVVO-a o rezultatima državne mature: Moramo biti realni i spremni na sve moguće varijante

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
31.05.2022.
u 16:38

I ove godine najviše učenika prijavilo je fiziku kao svoj izborni predmet, a među izbornim predmetima veliki je interes i za biologiju, kemiju, politiku i gospodarstvo ali i likovnu umjetnost.

S jučerašnjim danom i ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina i to ispitima iz češkog, mađarskog, srpskog, talijanskog te grčkog jezika i službeno je počela ovogodišnja državna matura. Svim ispitima, kroz naredna četiri tjedna, pristupit će 28.919 maturanata od kojih je 12.121 gimnazijalaca koji ispitima državne mature i službeno završavaju srednjoškolsko obrazovanje.

Ova generacija maturanata generacija je koja je kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje bila tri godine suočena s pandemijom, ali i s najvećim štrajkom nastavnika pa je upravo zato tim učenicima omogućena probna državna matura. Probnoj državnoj maturi mogli su pristupiti svi maturanti, a 90 posto maturanata kazalo je, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, gostujući na Večernji TV-u da im je probna matura pomogla dajući im uvid i smjernice za  gradivo koje moraju još dodatno ponoviti.

- Uistinu ovo je generacija koja je do sada imala najteže nastavne godine. Iza njih je štrajk prosvjetara, potres, i upravo iz tih razloga odlučili smo se u ožujku i travnju po prvi put ponuditi probne ispite svim učenicima četvrtih razreda na način da su obvezne predmete dobili u tiskanom obliku, zapakirane jednako kao i na pravim ispitima državne mature jer smo time htjeli da se učenici upoznaju sa sadržajem, sa strukturom ispita, i da se upoznaju sa procedurom ispita - kazao je Filipović napominjući kako je nezahvalno u ovom trenutku prognozirati kakvi će biti rezultati ovogodišnje generacije maturanata.

- Osobno, a vjerujem i 28.919 učenika očekuje da će na ispitima ostvariti dobre rezultate. Uistinu moramo biti realni i objektivni i biti spremni na sve moguće varijante. Ponavljam nadam se da ova generacije neće biti ni u jednom od predmeta bitno lošija nego prethodne generacije - kazao je Filipović. 

I ove godine najviše učenika prijavilo je fiziku kao svoj izborni predmet, a među izbornim predmetima veliki je interes i za biologiju, kemiju, politiku i gospodarstvo ali i likovnu umjetnost. 

- Ove godine imat ćemo 593 ocjenjivača, najveći broj ocjenjivača je za Hrvatski i Engleski jezik. Matematiku, fiziku, kemiju i informatiku ove godine ocjenjivat će se online, pa je u tome smislu manji broj ocjenjivača nego je bio prošle godine.- kazao je Filipović.

Ove godine povećava se vrijeme koje učenici imaju na raspolaganju za rješavati ispit iz engleskog jezika na osnovnoj razini, a više vremena za rješavanje zadataka dobit će i na povijesti, biologiji, psihologiji. Jedini predmet na kojem će učenici imati manje vremena nego su imali lani za rješavanje zadata je geografija koju je prijavilo 270 učenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije