Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Povijesna pobjeda'

'Čelična lady' na čelu Norveške, u vladi i bivša Breivikova stranka

Erna Solberg
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 10:41

U mladosti je bila vrlo popularna među učenicima, ali je često dobivala loše ocjene jer su profesori smatrali da previše priča i ružno piše. U kasnom tinejdžerskom dobu joj je dijagnosticirana disleksija.

Vođa norveške umjerene desnice Erna Solberg formirat će novu vladu u toj državi nakon što je laburistički premijer Jens Stoltenberg priznao izborni poraz, piše BBC.

Norveška, \"čelična lady\" Solberg je svoju pobjedu opisala kao \"povijesnu izbornu pobjedu za desničarske stranke\". Očekuje se da će njezina Konzervativna stranka stvoriti vladajuću koaliciju sa anti-imigrantskom Naprednom strankom, čiji je član nekada bio i norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik. Ovo su bili prvi izbori u Norveškoj nakon što je taj ekstremni desničar izveo bombaški napad u Oslu i nastavio ubijati u krvavom pohodu ma kamp mladeži Laburističke stranke. U tim napadima je ubio 77 ljudi 2011. godine.

Promijenila stil

Nakon što je prebrojano 75 posto glasova, blok četiri desničarske stranke dobio je 96 od 169 mjesta u parlamentu. Stoltenberg je priznao poraz i kazao da će odstupiti nakon što sljedećeg mjeseca predstavi proračun. - U skladu sa norveškom parlamentarnom tradicijom, ostavku vlade ću zatražiti nakon što predstavimo proračun 14. listopada, kada bude jasno da postoji parlamentarna baza za novu vladu - kazao je Stoltenberg. Laburistički vođa i norveški premijer od 2005. godine čestitao je protukandidatkinji na pobjedi.

52-godišnja Solberg će postati druga žena premijerka u Norveškoj te će biti prva premijerka iz Konzervativne stranke od 1990. godine. - Birači su stvorili povijesnu izbornu pobjedu za stranke desnice. Mi ćemo državi dati novu vladu - poručila je biračima. Reuters piše kako se Solberg promijenila iz \"tvrdoglave Čelične lady\" u umjereniju konzervativku koja više brine o zapošljavanju, zdravstvu i obrazovanju.

\"Čeličnom lady\" su je mediji proglasili kada je bila ministrica u vladi od 2001. do 2005. godine zbog toga što se zalagala za strože imigracijske zakone. - Kada vam novinari daju neki nadimak, teško ga se riješiti - kazala je Solberg.

Voli se natjecati

U mladosti je bila vrlo popularna među učenicima, ali je često dobivala loše ocjene jer su profesori smatrali da previše priča i ružno piše. U kasnom tinejdžerskom dobu joj je dijagnosticirana disleksija. Diplomirala je političke znanosti i ušla u političke voda, a već sa 28 godine je izabrana u parlament. 2004. godine je postala predsjednica Konzervativne stranke.

Kolege i članovi obitelji opisuju je kao vrlo natjecateljski raspoloženu osobu. - Želi pobijediti u svim igrama, čak i protiv djece u obitelji - rekla je njezina sestra Ingrid.

>>Putnici koje je vozio \'premijer taksist\' plaćeni za snimanje spota!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije