Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene zakona

Čekate li zastaru, završit ćete u ovrsi ili zatvoru

policija
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
06.04.2013.
u 11:53

U proteklih desetak godina nije plaćeno oko milijardu kuna prekršajnih kazni

Već od danas možemo se polako opraštati od prakse neplaćanja prekršajnih kazni zbog odugovlačenja prekršajnih postupaka. Objavljene su izmjene Prekršajnog zakona koje bi od 1. lipnja trebale izazvati revoluciju u prekršajnom sustavu, a izmjene će se uglavnom primjenjivati i na prekršaje počinjene prije 1. lipnja. Inflaciju prekršaja, ali i neplaćanja novčanih kazni trebala bi zamijeniti veća disciplina kako u propisivanju prekršaj,a tako i u progonu pa neće svaka sitnica iziskivati prekršajnu kaznu, ali s druge strane očekuje se i dramatičan porast svrhovitosti prekršajnih postupaka s naglaskom na naplativosti kazni. Porezna uprava naplatila je samo 12 posto prekršajnih novčanih kazni od 2007. do 2011. godine. Recimo, 2009. podneseno je 233.000 zahtjeva Poreznoj upravi za prisilnu naplatu na iznos od oko 200 milijuna kuna, a naplaćeno je samo 47 milijuna kuna jer je očito slabija naplativost manjih iznosa. Sličan je omjer i u ostalim godinama što znači da je u proteklih desetak godina nenaplaćeno oko milijardu kuna prekršajnih kazni. Potrošeni su milijuni stranica papira na uzaludne spise, prekršajni suci, policajci, inspektori, zapisničari... potrošili su tisuće radnih sati i, što je najgore, notorno je da se Hrvati ne uzbuđuju kad ih se ulovi u prekršaju jer znaju da je vrijeme, odnosno zastara na njihovoj strani.

Sužava se definicija prekršaja i uvodi tzv. beznačajni prekršaj

Sužava se definicija prekršaja i uvodi tzv. beznačajni prekršaj. Tužitelji neće pokretati postupak ako je stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra neznatan i ako nema potrebe za kažnjavanjem. To bi trebalo obeshrabriti i predlagatelje da za svaku sitnicu propisuju prekršaje.

Za “prvijenac” će tužitelj moći i oprostiti prekršaj

Sve do nepravomoćne odluke tužitelji mogu odlučiti ne pokrenuti ili ne nastaviti prekršajni progon ako ocijene da to nije svrhovito. Za više prekršaja može biti bespredmetno suditi za sve. Ili, tko prvi put čini neki prekršaj, može mu se oprostiti ako otkloni posljedicu, plati štetu ili propisanu obvezu.

Tužitelj i okrivljenik mogu pregovarati o priznanju i sankciji

Tužitelj i okrivljenik moći će pregovarati o uvjetima priznavanja krivnje i sporazumijevati se o 
sankciji i drugim mjerama. Ali sud sporazum 
ne mora prihvatiti ako 
ocijeni da je na štetu okrivljenika, nezakonit ili da se njime ne postiže svrha kažnjavanja.

Nepravomoćno kažnjeni razmislit će isplati li se žaliti

Kako bi se demotiviralo okrivljenike na podnošenje neutemeljenih prigovora (nerijetko su dovodili do zastare), uvodi se određivanje paušalne svote troškova postupka za drugostupanjsko odlučivanje kad je utvrđena prekršajna odgovornost okrivljenika. Prigovori i žalbe više neće uvijek biti isplativi.

Visoki prekršajni sud rasterećuje se dijela predmeta

U manje složenim predmetima uvode se drugostupanjska vijeća na prekršajnim sudovima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Broj predmeta na Visokom prekršajnom sudu smanjit će i veći novčani cenzusi za primjenu obveznog prekršajnog naloga.

Tužitelji moraju nabaviti adresu okrivljenika

Ovlašteni tužitelji (državni odvjetnik, tijelo državne uprave, pravna osoba s javnim ovlastima, oštećenik) bit će dužni pribaviti adresu prekršitelja prije podnošenja optužnog prijedloga sudu tako da suci neće na to gubiti vrijeme. Tužitelji će prekršitelju uručiti obavijest s uputom o njegovim pravima.

Tko plati odmah, upola jeftinije, a u roku za trećinu

Tko kaznu plati na mjestu izvršenja prekršaja, od 1. lipnja platit će upola manju kaznu. Isto tako tko kaznu plati u zakonskom roku, smatrat će se da je platio puni iznos kazne ako plati samo dvije trećine izrečene novčane kazne.

Prekršajna kazna naplaćivat će se kao ovršna isprava

Prekršajne kazne bit će ovršne isprave pa će se naplaćivati po ovršnim propisima, a ako ne ide, mijenjat će se za rad za opće dobro (svakih 300 kuna za dva radna sata). Tek ako prekršitelj na to ne pristane, išao bi u zatvor (svakih 300 kuna dan zatvora).

Platite kaznu ili vam neće izdati vozačku, registraciju...

Tko ne plati pravomoćno izrečenu kaznu, uskratit će mu se izdavanje ili produljenje vozačke dozvole i registracije vozila, sudjelovanje na natječaju u postupcima javne nabave, osnivanje pravnog subjekta, registriranje obrta i samostalne djelatnosti, koncesije i subvencije.

>> Tko ne plati kaznu neće moći dobiti vozačku ni prometnu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije