Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra haaška presuda

Čekaju presudu već 9 godina i to još nije kraj

'Ethnic Croats, from left to right back raw, Milivoj Petkovic and Slobodan Praljak, and in front Bruno Stojic and Jadranko Prlic, sit in the Yugoslav war crimes courtroom in The Hague Tuesday April 6,
Reuters/PIXSELL
28.05.2013.
u 11:00

Sudskim vijećem predsjeda francuski sudac Jean-Claude Antonetti. Druga dvojica sudaca, Mađar Arpad Prandler i Švicarac Stephen Treschel, u čestom su mimoilaženju s francuskim sucem, što komplicira i poziciju šestorke.

Devet godina. Toliko traje haaška priča šestorice Hrvata iz BiH koji su se predali Tribunalu davne 2004., a suđenje im je počelo dvije godine poslije. Prvostupanjsku presudu doznat će sutra, a ponovno okupljeni u prostorima pritvora u Scheveningenu nalaze se ratni premijer HZ Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici Glavnog stožera HVO-a general Milivoj Petković i Slobodan Praljak, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Čorić te šestooptuženi načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

Stoji i "Velika Hrvatska"

Šestorka je optužena za zajednički zločinački pothvat (ZZP), udruženo s tadašnjim političkim i vojnim vrhom Republike Hrvatske (Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko) radi agresije na BiH, u sklopu kojega je provedeno etničko čišćenje područja Herceg Bosne radi pripajanja Hrvatskoj. Dakle, u ovom kiklopskom, jednom od najdugovječnijih procesa optužena je i Hrvatska zbog stvaranja "Velike Hrvatske". Upravo zbog ovog, preostalog mača koji još visi nad Hrvatskom bilo je pogrešno – nakon konačno oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču – likovati i tvrditi "da u Haagu više nema Hrvata". Naprotiv, ostane li i u presudi ovako naznačena uloga RH, to bi značilo da će RH biti izložena neugodnim posljedicama, uključivši i traženje odštete, budući da bi to, de facto, značilo da je RH osuđena kao okupacijska sila i država. Inače, tužitelji su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Čorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile oslobađanje. Sudskim vijećem predsjeda francuski sudac Jean-Claude Antonetti, znan po svojim povijesno-umjetničko-filozofskim raspravama sa Slobodanom Praljkom. Druga dvojica sudaca, Mađar Arpad Prandler i Švicarac Stephen Treschel, u čestom su mimoilaženju s francuskim sucem, što komplicira i poziciju šestorke. Druga komplikacija jest i činjenica da su se tijekom suđenja obrane znale koristiti i međusobnim prebacivanjem odgovornosti. Premda neki mediji, poneseni ukidanjem ZZP-a u nekoliko haaških presuda, potenciraju optimizam, s druge su strane pesimisti koji tvrde da će se Tribunal morati "naplatiti" i nad Hrvatima, pa će to učiniti šestorki. U tom slučaju očekuju se prvostupanjske presude od 10 do 30 godina zatvora. Drugostupanjski, one bi vjerojatno bile umanjene, no problem je što će vjerojatno i taj žalbeni proces trajati jako dugo – možda i godinama!?

A što ako RH "izleti"?

Nedavno se po kuloarima počelo raspredati i o kombinaciji koja govori kako će Hrvatska "izletjeti" iz presude šestorki, dakle ne bi bilo političkih posljedica. Nije još jedino jasno bi li se ta eventualnost dogodila odmah (prvostupanjska) ili prilikom izricanja drugostupanjske presude. Kada bi se to dogodilo, za šestorku ne bi bilo većeg pomaka s obzirom na to da bi se ZZP tek "spustio" na razinu – Mate Bobana i vrha Herceg Bosne, a ne bi bio ukinut. Optuženi Hrvati spremni su, nakon toliko godina suđenja, na sve opcije. Nadaju se da bi neki od njih mogli biti i oslobođeni. A najviše se nadaju da neće morati još dvije-tri godine u neizvjesnosti, nakon prvostupanjske, čekati na presudu žalbenog vijeća – u haaškom pritvoru. Neki od njih, koji ne očekuju nikakve ili manje kazne (od 5 do 15 godina zatvora), željeli bi drugu presudu čekati radije na privremenoj slobodi, kod kuće. Ne "izleti" li RH iz teksta prvostupanjske presude, ostane li osuda tadašnjeg vrha RH, valja računati da će politika RH biti zainteresiranija za konačnu sudbinu šestorke. U suprotnom će, kao i dosad, dosta bezobrazno ignorirati proces, kao da se to Hrvatske uopće ne tiče. 

>> Bh. Hrvati, uoči haaške presude, poručuju: Časni sude nisu krivi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije