Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za istinu

Čekaju potporu RH, nadu im daju presude Gotovini i Markaču

'Six ethnic Croats, from left ro right back raw, Berislav Pusic, Valentin Coris, Milivoj Petkovic and Slobodan Praljak, and in front Bruno Sojic and Jadranko Prlic, sit in Yugoslav war crimes courtroo
Foto: '© Reuters Photographer / Reuters'
1/3
31.05.2013.
u 09:07

Klimava presuda - Izvjesno je da postoji veliki manevarski prostor za pobijanje presude, a sudac Stefan Treschel smatra da se neke točke mogu ozbiljno preispitati.

U restoranu Hudson smještenom u sjevernom dijelu Den Haaga, u Scheveningenu, u tipičnom američkom ambijentu, drugi tužitelj Douglas Stringer u slučaju vezanom uz Herceg Bosnu, uz prilično veseo žamor, popio je piće i razgovarao s društvom. Činilo se kao da ima razloga za slavlje.
Ispred tog restorana, vani, na ne pretjerano ugodnih 10-tak stupnjeva Celzijevih s jakim sjevercem, susreli smo se s odvjetnicima Nikom Pinter i Michaelom Karnavasom. Bili su potišteni, gotovo bespomoćni, ali odlučni da krenu u novu bitku. Unatoč tome što želja postoji, čak 2600 stranica gusto tipkanog teksta na francuskom jeziku suca Jean-Claudea Antonettija bila im je prva ozbiljnija zapreka. Treba pronaći zamke i loše strane u izreci presude i tek predstoji veliki posao kako odbaciti udruženi zločinački pothvat.

Suprotstaviti se mašineriji

Čak je to, uspjeli smo nepristojno prisluškivati i privatni razgovor jednoga od odvjetnika sa švicarskim ad litem, nestalnim sucem ispred Tribunala u Haagu Stefanom Treschelom, vrlo izvjesno, a postoji očito veliki manevarski prostor, ali i potreba sitnoga veza kako bi se složio mozaik žalbe. U jednome trenutku je upravo sudac Treschel rekao da postoje neke točke koje se mogu ozbiljno preispitati.
Odvjetnik Michael Karnavas koji je zastupao Jadranka Prlića, ali i Nika Pinter, šefica obrane generala Slobodana Praljka, bili su razočarani jer su uložili silan napor da se suprotstave mašineriji Tužiteljstva.

No, ono što ih motivira da s predanim entuzijazmom krenu dalje jest činjenica da je gotovo identična prvostupanjska presuda bila za slučaj generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. I za Oluju, upravo kao i za šestoricu dužnosnika Herceg Bosne, najspornija je interpretacija brijunskih transkripata i nekih ranijih dokumenata iz ureda predsjednika Republike Franje Tuđmana. To je stvorilo tužiteljski, a zatim i sudački mozaik udruženog zločinačkog pothvata. Da je ta optužba otpala, Prlić kao prvooptuženi bivši predsjednik Vlade vjerojatno bi već u srijedu bio na slobodi, dok bi ministar obrane Bruno Stojić, generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i šef Odjela za zatočenike Berislav Pušić dobili neusporedivo manje zatvorske kazne, procjenjuju odvjetnički timovi, te bi s uračunanim vremenom u pritvoru bili blizu odlasku kući. I da se dogodio taj scenarij, s obzirom na to da bi optuženi u roku od tri sata morali napustiti Nizozemsku, bio je razrađen plan da ih se prebaci na zrakoplov ili da se automobilima upute kući.

Presuda na 6 kg papira

Ovako su ostali u pritvoru u Scheveningenu do daljnjega. Odmah nakon izricanja presude Brunu Stojića došli su tamo posjetiti njegov sin i zet. Većina je odvjetnika, osim kraćeg zadržavanja u pritvorskome dijelu suda u Haagu u srijedu, u Scheveningenu bila i jučer. Za svoje branjenike kažu da su šokirani, ali i dobro istrenirani u haaškome pritvoru prihvatiti i tu novu kušnju. Kako sada stvari stoje, do 27. lipnja obrane moraju dostaviti najavu žalbe na presudu, a dodatno će vrijeme tražiti i zbog potrebe da se dobro prouči teška presuda ispisana na čak šest kilograma papira. Prva statusna konferencija o ovome predmetu održat će se onda kada bude dostupan prijevod na jezik na kojem i optuženi mogu razumjeti sve navode. Tek predstoji rovovska borba u kojoj bi se ponovno poraženi i pobjednici mogli unaprijed znati ako službena hrvatska politika u Zagrebu ne dade makar logističku potporu obranama šestorice dužnosnika u Bosni i Hercegovini.

>>'Presuda je nerazumljiva, neprihvatljiva i nepravedna'

>>Radi četiri dana tjedno, a onda bježi kući u Pariz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije